Vitamin e kebaikan dan kesan sampingan

0

Pengenalan

Vitamin E ialah sekumpulan lapan sebatian Rumah larut lemak yang merangkumi 4 tokoferol dan juga empat tokotrienol; memandangkan sebatian yang paling bertenaga secara biologi ialah alpha tocopherol (α-tocopherol), istilah „tokoferol” (atau tokoferol) biasanya digunakan secara tidak wajar sebagai sinonim asas untuk vitamin E.

Vitamin E.

Vitamin E ialah antioksidan larut lemak yang melindungi membran sel daripada jenis oksigen reaktif. Ia ditemui terutamanya dalam makanan yang berasal dari tumbuhan serta kekurangannya sangat jarang berlaku, jika bukan kerana masalah metabolik genetik (begitu juga tidak meluas). Ketoksikan sukar dicapai walaupun menggunakan suplemen.
Fungsi.

Fungsi vitamin E.

Vitamin E mempunyai pelbagai fungsi, pertama sekali fungsinya sebagai anti-oksidan larut lemak. Dalam kapasiti ini, vitamin E berfungsi sebagai penyahaktif radikal bebas sepenuhnya, menyediakan atom hidrogen (H). Pada 323 kJ/mol, ikatan O-H dalam tokoferol adalah kira-kira 10% lebih lemah daripada kebanyakan pelbagai fenol lain.

 • Kelemahan ini membolehkan vitamin memberikan atom hidrogen kepada radikal peroksil dan juga radikal bebas lain, meminimumkan hasil kerosakannya.
 • Oleh itu, radikal tokoferil yang dihasilkan digunakan semula menjadi tokoferol melalui tindak balas redoks dengan penyumbang hidrogen, seperti untuk vitamin C.
 • Sebagai larut lemak, vitamin E diserap terus ke dalam lapisan membran sel, yang dengan itu dilindungi daripada kerosakan oksidatif.

Vitamin E mempengaruhi ekspresi genetik dan merupakan pihak berkuasa pengawalseliaan aktiviti enzim. Sebagai contoh, ia menyertai penyahaktifan PKC, menghalang pertumbuhan jisim otot licin.

 • Makanan.
 • Vitamin E dalam makanan.

Bahagian Pertanian A.S.” (USDA), „Penyelesaian Kajian Penyelidikan Pertanian”, mengekalkan sumber data solekan makanan. Perubahan ketara terakhir ialah „Keluaran 28”, pada September 2015.

 1. Makanan mg/ 100 g Makanan mg/ 100 g.
 2. Minyak bakteria gandum 150 Minyak kemiri 47.
 3. Minyak rapeseed 44 Minyak bunga matahari 41.1.
 4. Minyak safflower 34.1. Minyak badam 39.2.

Mentega badam 24.2 Kuman gandum 19

Minyak Canola 17.5. Minyak tangan 15.9.Minyak kacang 15.7 Marjerin 15.4.Hazelnut 15.3 Minyak jagung 14.8.Minyak zaitun 14.3 Minyak kacang soya 12.1.Kacang pain 9.3 Mentega kacang pain 9.Kacang tanah 8.3 Popcorn 5.Pistachio 2.8 Mayonis 3.3. Bayam mentah 2

Asparagus 1.5.Brokoli 1.4 Gajus 0.9.Roti 0.2-0.3 Nasi liar 0.2.Kentang serta pasta < 0.1 Ikan 1.0-2.8.Tiram 1.7 Mentega 1.6.Keju 0.6-0.7 Telur 1.1.Ayam 0.3 Daging 0.1.Babi 0.1 Susu penuh 0.1. Susu skim 0.01.

Suplemen Vitamin E.

Mentega badam 24.2 Kuman gandum 19Vitamin E adalah larut lemak, jadi suplemen pemakanan yang mengandunginya biasanya dalam bentuk kapsul gel lembut yang mempunyai vitamin yang diesterkan dengan asid asetik, untuk menghasilkan tocopheryl acetate, dinipiskan dalam minyak sayuran.

 • Untuk alfa-tokoferol, jumlahnya berkisar antara 100 hingga 1000 IU setiap hidangan. Tahap rendah ditambah dalam komputer tablet multivitamin/mineral.
 • Suplemen gamma-tokoferol dan tokotrienol, dikeluarkan daripada minyak sawit atau annatto, juga sedia ditawarkan.

Kubu kuat dengan vitamin E

Pertubuhan Kesihatan Dan Kesejahteraan Globe (THAT) tidak membuat rujukan terperinci untuk pengukuhan makanan dengan vitamin E. „Usaha Kubu Makanan” tidak menyediakan sebarang jenis negara yang mempunyai program yang perlu atau sukarela. Formula bayi terdiri daripada alfa-tokoferol. Di sesetengah negara, perniagaan tertentu bijirin sedia untuk dimakan, barangan pemakanan cecair dan juga yang lain terdiri daripada alfa-tokoferol sebagai bahan tambahan.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini