Pedas tapi khasiat cili tidak dapat disangkal lagi

0

Adakah pengambilan pedas sangat baik atau negatif? Semua rahsia cili Kebaikan dan keburukan lada cili serta makanan butiran panas: semua rahsia capsaicin, kelebihan dan kesan negatif.

Silang dan juga menggembirakan pencinta serta peminat makanan yang sangat baik, soalan topikal yang hanya sedikit yang tahu bagaimana untuk menjawab: adakah makan pedas negatif untuk anda?

Serta jika ya, berapa?

Dan lada? Pusaran kebimbangan yang pasti akan kami cuba jawab hari ini. Meminjam frasa dan menggunakan pengetahuan pilihan, yang kita tahu, sentiasa praktikal: rahsianya adalah untuk tidak keterlaluan. Jika diambil dalam dos yang sesuai, lada cili juga boleh memberi hasil yang berguna.

Apabila ia melibatkan penyalahgunaan, bagaimanapun, hasilnya adalah berbahaya: sebenarnya, tidak boleh dilupakan bahawa capsaicin tulen, bahan bertenaga capsaicinoids yang terdapat dalam lada cili, adalah bahan toksik dan juga penggunaannya dalam jumlah yang besar boleh mempunyai kesan maut.

Cilinya

Lada cili, nama saintifik Capsicum, adalah genus tumbuhan dari keluarga Solanaceae pada mulanya dari Amerika, namun kini ditanam di seluruh dunia.

Christopher Columbus dikatakan telah membawanya ke Eropah pada mulanya, semasa pelayarannya ke luar negara yang kedua. Sejak ia sebenarnya merebak seperti api, menjadi bahan utama dalam beberapa masakan konvensional, di beberapa kawasan Itali, di Asia dan di Afrika.

Di Amerika Tengah dan Selatan ia didakwa telah digunakan selama beribu-ribu dan juga ratusan tahun: terutamanya di Peru dan juga Mexico. Kepedasannya boleh dikira dengan julat Scoville, dipanggil sempena penciptanya (pada tahun 1912).

Apabila cili adalah baik untuk anda

Kami bercakap tentang capsaicin: komponen utama lada cili yang menjadikannya pedas. Sebatian unik seumpamanya, serta yang seterusnya memamerkan pelbagai faedah: ia mempunyai keupayaan untuk menurunkan kolesterol „buruk”, contohnya. Tetapi kajian penyelidikan klinikal semasa mendapati bahawa lada cili, dalam kuantiti yang betul, boleh membantu jantung dengan mengurangkan bahaya penyakit kardiovaskular.

  • Apabila cili adalah baik untuk andaDari segi perubatan, capsaicin digunakan sebagai penahan sakit untuk psoriasis, neuropati, dan keradangan sendi. Sentiasa dalam bidang klinikal ia menonjolkan ciri-ciri antibakteria, anti-diabetes dan anti-karsinogenik.
  • Bagi sifat pemakanannya, kita masih ingat keterlihatan vitamin, flavonoid, beta-karotena dan antioksidan secara amnya: ia membantu penghadaman serta mempunyai hasil mukokinetik, menyingkirkan lendir dalam perut.

Tetapi selama berabad-abad, lada cili juga telah mencipta nama untuk dirinya sendiri di dalam bilik: ia masih dianggap sebagai afrodisiak yang berkesan: ia meningkatkan peredaran darah kerana bangunan vasodilatornya, meningkatkan tahap sensitiviti hujung saraf serta degupan jantung, meningkatkan tambahan pelepasan endorfin.

Namun seperti yang disebutkan beberapa baris di belakang, adalah lebih baik untuk tidak keterlaluan: mari kita lihat sebabnya.

Apabila cili tidak berkelakuan

Sama seperti semua mata, cili juga tidak berkelakuan apabila disalahgunakan. Berpegang pada motif afrodisiak, komuniti klinikal di seluruh dunia sebenarnya telah melaporkan kemungkinan korelasi di antara peningkatan dalam kes prostat, hati atau kanser pencernaan sekiranya berlaku penyalahgunaan lada panas dari perspektif makanan, serta masa lalu.

Sebenarnya, satu lagi isu utama ialah penyalahgunaan tumbuhan untuk meningkatkan kecekapan seksual, sebagai „viagra semulajadi”: keadaan yang boleh menyebabkan keradangan pada prostat, dan akibat yang lebih teruk lagi.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini