Panduan atasi masalah gemuk air

0

Panduan penuh lemak

 • Panduan lengkap tentang pelbagai jenis minyak pelincir.
 • Panduan jumlah lemak
 • Indeks

Apakah minyak pelincir?

Minyak adalah bahan berminyak tebal yang  tekan di sini sering digunakan sebagai pelincir. Ia termasuk minyak tiruan atau derivatif petroleum yang disimpan „di tempatnya” oleh rangka kerja pemekat seperti gelatin. Mereka biasanya dibentuk oleh 3 bahagian ini, yang mengekalkannya dalam keadaan separa pepejal:

 • Penebal– 5% hingga 20%.
 • Minyak asas– 80% hingga 95%.
 • Bahan tambahan– 0% hingga 10%.

Setiap komponen ini mempunyai kegunaan yang berbeza. Pemekat ialah sabun yang melakukan tindakan pelincir untuk mengurangkan gosokan di antara permukaan yang berpindah. Fungsi mereka adalah untuk menahan minyak sehingga ia diperlukan untuk pelinciran. Pendedahan langsung kepada pergerakan, getaran atau perubahan tahap suhu mencetuskannya, mengakibatkan pelancaran minyak.

Bahan tambahan melengkapkan pelinciran minyak asas, menambah baik hausnya serta sifat perlindungan karat. Mereka pada asalnya mempunyai ketebalan yang tinggi, namun jika mereka melalui tegasan mekanikal atau daya ricih, tahap ketumpatannya berkurangan dan mereka cenderung menjadi lebih berminyak, pada asasnya mencapai ketumpatan yang sama seperti bahan asasnya.

Proses ini, yang dirujuk sebagai thixotropy, adalah perkara biasa bagi bahan pelincir ini serta mengenal pastinya daripada pelbagai bahan lain, seperti jeli petroleum.

Untuk apa lemak?

Ia digunakan sebagai pertahanan berbanding akses air dan kakisan, selain mengurangkan gosokan yang dihasilkan dalam peranti. Kerana kelikatannya yang tinggi, ia adalah pilihan yang lebih baik untuk aplikasi di mana minyak atau pelbagai pelincir bendalir lain pastinya cenderung untuk diedarkan. Ini bermakna lemak dan minyak tidak serasi.

Terima kasih kepada ketahanannya terhadap air, gris pelincir boleh berfungsi sebagai pengedap dan juga biasa digunakan dalam bidang automotif serta pelbagai jenis gris boleh dipilih seperti: minyak rangka kerja, minyak galas roda serta minyak gear.

Kegunaan biasa lain adalah sebagai mematuhi

pelinciran alatan atau peralatan yang digunakan secara berkala atau disimpan untuk tempoh yang lama; alat atau jentera yang digunakan dalam masalah yang melampau, contohnya dengan tahap suhu yang tinggi dan juga tekanan, atau terdedah kepada beban kejutan.

 1. Gris menghasilkan filem kusyen yang lebih tebal, manakala filem minyak mempunyai kecenderungan untuk menjadi terlalu nipis untuk aplikasi ini.
 2. Jentera tidak mudah diakses untuk pelinciran berterusan. Gris gred tinggi boleh meminyaki bahagian untuk masa yang sangat lama tanpa pengisian semula yang kerap dan juga digunakan dalam aplikasi tertutup untuk hayat, seperti transmisi dan motor elektrik.

Kegunaan biasa lain adalah sebagai mematuhiJika perlu, ia boleh digunakan dengan senjata yang sesuai.

Ia juga boleh digunakan pada komponen terpakai, kerana ia mengekalkan lapisan yang lebih tebal dalam ruang yang dibesarkan akibat haus, dan juga boleh memanjangkan hayat komponen terpakai yang dahulunya dilincirkan dengan minyak. Ketebalan filem lemak yang lebih besar juga boleh menggunakan aktiviti penebat akustik.

 1. Pelbagai jenis gris pelincir.
 2. Beberapa jenis gris yang tersedia di pasaran diterangkan di bawah.
 3. Aluminium ringan.

Minyak jenis ini memberikan rintangan yang tinggi kepada suhu tinggi, rintangan air yang cemerlang dan kestabilan ricih yang sangat baik.Ia kerap digunakan dalam jentera makanan serta boleh digunakan pada semua jenis skru, nat dan juga bolt.

Beli gris aluminium ringan.

 • Minyak litium.
 • Ia adalah gris tujuan am putih yang kerap digunakan di kediaman dan juga aplikasi halaman seperti galas serta engsel pintu.

Ia mempunyai darjah ketebalan yang tinggi dan juga merupakan pilihan terbaik untuk aplikasi tekanan dan pelinciran yang berkekalan. Ia sesuai untuk aplikasi logam-ke-logam dan mempunyai faktor penurunan yang lebih besar daripada minyak berasaskan kalsium, namun tidak kebal terhadap air.
Beli minyak litium.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini