Lemak sihat untuk badan anda

0

Lemak Sihat Otak: Lebih Kuasa Intelek Dengan 6 Makanan Ini10. Julai 2018 Kongsi

Lemak dan minyak biasanya mempunyai kredibiliti negatif. Bukan sahaja ia dianggap membuat anda gemuk, tetapi ia juga dipercayai menghalang arteri dan juga butiran mencetuskan penyakit kardiovaskular. Namun begitu, lemak tidak semuanya negatif.

Sebenarnya: sesetengah lemak juga sangat sihat, terutamanya untuk minda anda. Dalam artikel pendek ini, anda akan mengetahui semua tentang lemak yang sihat dan seimbang dan mengapa ia mesti sentiasa dalam pemilihan makanan.

Lemak Sihat dan juga Lemak Jahat: Apakah Perbezaannya?

Pada masa lalu, lemak dan juga minyak telah dihina tanpa terkecuali. Hari ini kita tahu cara membezakannya dengan lebih baik. Tidak semua lemak adalah lemak semata-mata. Sebaliknya, ia bergantung pada lemak yang anda makan. Lemak tak tepu tunggal, seperti yang terdapat dalam buah zaitun, malah boleh memberi impak yang berguna kepada kesihatan badan.

Lemak tepu, yang kebanyakannya terdapat dalam makanan permulaan haiwan peliharaan, bagaimanapun, dianggap „memudaratkan” kerana ia boleh meningkatkan ancaman arteriosklerosis (pemejalan arteri).

  • Lemak yang tidak diingini
  • Apakah lemak?

Selain protein yang sihat dan juga karbohidrat, lemak (lipid) adalah antara blok binaan asas (makronutrien) badan kita. Sebagai permulaan, lemak adalah vektor rasa yang penting. Ia bukan sahaja mengandungi wangian dan perisa penting, tetapi pada 9.4 kcal ia juga mempunyai dua kali ganda kalori protein dan karbohidrat yang sihat, itulah sebabnya anda harus menikmatinya secara sederhana.

Walaupun beberapa memilih untuk menghalang lemak makronutrien, ia sangat penting untuk badan. Lemak diperlukan terutamanya untuk menyerap vitamin larut lemak A, E, K, serta D. Tidak seperti protein dan juga karbohidrat, lemak mempunyai nilai kalori tertinggi kerana fakta bahawa sedikit tawaran lemak pada masa ini terdiri daripada banyak daripada kalori.

Lemak sebahagian besarnya terdiri daripada trigliserida, menunjukkan tiga asid lemak dilekatkan pada satu gliserol. Setiap lemak termasuk kedua-dua oksigen dan hidrogen, yang dipatuhi pada atom karbon. Bergantung pada bagaimana sambungan itu dibina, seseorang menyebut lemak tepu dan juga tak tepu.

Apakah lemak?

  • Bergantung pada rangka kerja, lemak boleh
  • tepu
  • tak tepu
  • Lemak tak tepu kekal dipisahkan kepada asid lemak mono atau poli tak tepu

Apakah lemak terhidrogenasi?

Asid lemak tepu ditemui secara amnya dalam makanan asal haiwan peliharaan, terutamanya sosej, daging, mentega dan produk susu. Selain itu, minyak sayuran dan lemak terhidrogenasi terdiri daripada asid lemak tepu
Apakah lemak tak tepu?

Lemak ini biasanya dianggap „sihat dan seimbang”. Mereka dipisahkan terus kepada lemak tak tepu tunggal dan juga lemak tak tepu.

Apakah lemak terhidrogenasiAsid lemak tak jenuh tunggal terletak terutamanya dalam kanola serta minyak zaitun, buah zaitun serta alpukat. Kita boleh menghasilkannya sendiri, jadi ia tidak diperlukan. Lemak yang sihat dan seimbang adalah penting untuk badan kita kerana ia boleh mengurangkan kolesterol LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) „tidak selamat” serta meningkatkan kolesterol HDL „baik”.

Kolesterol HDL juga dipanggil kolesterol lipoprotein berketumpatan tinggi. Tidak seperti kolesterol LDL, kolesterol HDL boleh melindungi saluran darah daripada aterosklerosis.

Asid lemak tak tepu adalah penting untuk badan, yang bermakna anda harus mendapatkannya dengan diet anda. Perbezaan dibuat di antara lemak tak tepu.

  • Lemak Omega 3.
  • Lemak Omega-6.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini