Khasiat safron

0

Kediaman dan Kemudahan Safron– Maklumat

Saffron, nama saintifik Crocus sativus BUTIRAN , adalah tumbuhan herba kecil kepunyaan isi rumah Iridaceae. Bahagian yang digunakan kunyit adalah prasangka, daripada mana serbuk yang sangat mahal yang digunakan di dapur diperolehi.

Bunga tumbuhan kunyit pada musim sejuk dan prasangkanya, selepas dituai, dikeringkan dan juga dikurangkan kepada serbuk kekuningan gelap klasik yang pastinya akan memberikan naungan kuning klasik kepada risotto yang terkenal.

Safron bukan sahaja digunakan untuk tujuan memasak, tetapi juga untuk tujuan pemulihan

Penduduk Arab adalah orang pertama yang mengkreditkannya sebagai penyembuhan hartanah kediaman, yang awalnya malah menyebabkan mood yang hebat, hampir merupakan antidepresan semulajadi.

Di Itali, kawasan penting di mana loji tidak ternilai ini diperluaskan ialah Umbria, Marches, Sardinia dan Abruzzo. Selama kira-kira 5 tahun kawasan Agro-Pontino telah menjadi salah satu pengeluar utama kunyit serta mentol lampu di Itali berkat iklim mikro yang luar biasa yang sesuai untuk pertanian ini.

  1. Kediaman dan juga Khasiat Saffron
  2. Sistem saraf

Menurut kajian semasa, kunyit kelihatan mempunyai banyak rumah yang membawa kelebihan kepada badan. Bahan-bahan bertenaga yang terkandung di dalamnya mempunyai kesan berfaedah untuk sistem saraf yang bertanggungjawab untuk mood dan aktiviti ini telah diuji dalam suasana saintifik ke atas individu yang mengalami keadaan kemurungan klinikal yang sederhana, dengan hasil yang menggalakkan.
Sindrom prahaid

Rumah kunyit juga telah disahkan membantu dalam kes gejala biasa gangguan prahaid seperti keadaan perubahan fikiran dan ketegangan saraf.

Ia memberi manfaat kepada minda

Terima kasih kepada kandungan antioksidan karotenoid, daya ingatan serta keupayaan pembelajaran juga memanfaatkan penggunaan serbuk berharga ini. Hipotesis sedang dikaji bahawa kunyit mempunyai keupayaan untuk menghalang pemendapan beberapa protein yang ada dalam otak manusia apabila terdapat penyakit Alzheimer.

Ia memberi manfaat kepada mata

Terima kasih kepada kehadiran vitamin A, pengambilan safron berguna untuk memerangi degenerasi makula normal pada usia tua.

Ia memberi manfaat kepada mataSistem sistem pernafasan

Faedahnya juga mempengaruhi pembengkakan sistem pernafasan, terutamanya asma. Sebenarnya, rempah ratus membantu membersihkan saluran pernafasan dan juga mengurangkan bengkak, seterusnya membantu dalam pernafasan dan juga intensiti serangan asma.

Ia memberi manfaat kepada Kulit

Rempah itu mengandungi antioksidan yang, dengan mengurangkan penuaan selular, berfungsi untuk kesihatan kulit. Untuk tujuan ini, anda boleh campurkan sedikit kunyit dengan sedikit pulpa betik dan gunakan semuanya pada muka selama 15 minit sebelum mandi.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini