Khasiat chia seed untuk diet sihat

0

Hanya cara menggunakannya dan cara ia berfungsipanggilan telefonBiji chia adalah pekat manfaat dan rumah pemakanan www yang menjadikannya makanan yang sangat tulen.

Disenaraikan di bawah kami mengetahui dengan tepat bagaimana dan mengapa biji chia dapat mengurangkan berat badan dan juga cara menggunakannya untuk mendapatkan hasil pelangsingan.

Biji chia untuk pengurusan berat badan

  • Pada mulanya dari Mexico, ia mendakwa bahawa biji chia telah digunakan oleh pahlawan Aztec untuk pertarungan mereka untuk menarik tenaga dan tenaga yang lebih besar daripada mereka: ia bukan kebetulan, pada hakikatnya, istilah „Chia”, dalam bahasa Aztec, mempunyai tepat kepentingan „kekuatan”.
  • Warna mereka berbeza dari putih hingga keperangan gelap, manakala profil pemakanan melihat kehadiran banyak vitamin, seperti A, C, E, K, dan juga kumpulan B, termasuk B6 dan B12: berita hebat untuk vegan atau mereka yang kekurangan bahagian ini.
  • Tambahan pula, mungkin tidak semua orang memahami bahawa biji chia, jika dimasukkan dalam konteks rejimen diet yang sihat serta aktiviti fizikal biasa, juga boleh membantu kuruskan badan.

Mineral hadir dalam kuantiti yang sangat baik dan mempunyai kualiti yang sangat baik: antaranya, kalsium menonjol (lebih hebat daripada susu lembu), zat besi (tiga kali lebih besar daripada bayam), fosforus, magnesium, di samping antioksidan yang tidak terkira banyaknya (lebih daripada dalam buah merah) dan beberapa serat.

Walau bagaimanapun, yang paling penting, biji Chia ialah sumber asid lemak penting yang menakjubkan, seperti Omega-3 (jauh lebih banyak daripada salmon) dan Omega-6, penting untuk mencegah penyakit aterosklerotik dan mengekalkan sistem kardiovaskular lebih sihat.

Chia seed seterusnya membawa banyak manfaat kepada seluruh badan: ia menguruskan tekanan darah tinggi, menangani radikal bebas dengan cekap, mempunyai indeks glisemik yang rendah dan juga mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah, membantu memelihara tugas saluran penghadaman yang teratur. Tambahan pula, seperti yang dinyatakan di atas, mereka memberi sumbangan berguna kepada prosedur pelangsingan.

Tepat bagaimana dan juga mengapa biji Chia membantu anda menurunkan berat badan.

Begitu kecil, namun begitu luas: memasukkan biji-bijian ini dalam rejimen diet harian anda adalah ubat sebenar untuk membantu mengekalkan cergas dan mengelakkan julat daripada menyembur terlalu jauh, sebagai sebahagian daripada rejimen diet biasa dan juga aktiviti fizikal rutin.

Tetapi bagaimana biji chia membuat anda langsing?

Biji chia mempunyai sejumlah besar kalsium, malah nampaknya lebih besar daripada yang ada dalam susu lembu: mineral ini mengganggu metabolisme lemak dan meningkatkan kedua-dua perbelanjaan kuasa serta proses lipolisis.

Dengan pengambilan protein sihat yang betul, sebenarnya, kalsium membantu membakar lebih banyak lemak pada siang hari serta kehilangan lebih banyak sentimeter di kawasan perut. Selain itu, kalsium membantu menghentikan gangguan metabolik.

Tetapi bagaimana biji chia membuat anda langsingBiji chia membantu kurus begitu juga berkat kuasa mengenyangkannya yang kuat dan juga mengendalikan untuk mengekalkan rasa sakit selera makan untuk masa yang sangat lama, terima kasih kepada bayaran yang ditawarkan oleh keterlihatan serat yang, sebagai tambahan kepada ini, melawan kemalasan saluran penghadaman dengan mempromosikan peristalsis dan juga akibatnya menghentikan episod ketidakteraturan usus.

  1. Semua ini bertukar menjadi pengurangan perut yang meradang dan rasa berat yang dicetuskan oleh hidangan, terutamanya apabila ia lebih banyak.
  2. Biji chia, sebenarnya, mempunyai keupayaan ciri untuk menyerap sejumlah besar air, jauh lebih besar daripada dimensinya, menghasilkan sejenis „jeli” yang mengintegrasikan bahan cemar serta sisa yang ada di dalam usus, membolehkan pembersihan kolon yang lebih baik dan rasa kenyang jangka panjang.

Serat juga terlibat dalam prosedur penyerapan gula.

Khususnya, serat bergel juga mengikat dan juga menyaluti makanan yang sebenarnya telah ditelan dengan makanan. Kehadiran gel, terutamanya pada gula yang berasal daripada karbohidrat dan juga gula mudah, mengurangkan jumlah yang boleh diserap yang ditawarkan, dengan seterusnya mengurangkan penyesuaian serta keterlihatan dalam aliran.

Dengan cara ini, puncak insulin juga dielakkan: yang terakhir, jika disimpan tinggi secara berterusan, membantu dalam pengeluaran prostaglandin radang serta prosedur lipogenesis, dengan peningkatan lemak yang dipindahkan.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini