Khasiat bunga cengkih yang tidak anda sedari

0

Mereka membantu menyerap. Mereka diambil kira anti-radang, dan juga infusi perasa ini boleh menjaga mycoses kulit. Mereka mempunyai kuasa afrodisiak. Cengkih, sangat berfungsi dan juga mudah digunakan BLOG di kawasan dapur, seperti yang akan kita lihat, mempunyai sifat dan kelebihan yang tidak perlu dipandang remeh.

  • HARTANAH SERTA KHASIAT CINTA
  • APA ITU CINTA
  • KELEBIHAN CINTA
  • Cengkih DI TEMPAT MEMASAK
  • NILAI KHASIAT CENGKIH
  • DI MANA DIJUMPAI DAN BERAPA HARGA CENGKIH?
  • KONTRAINDIKASI CINTA

CIRI-CIRI SERTA KEBAIKAN CENGKIH

Jangan biarkan nama itu menipu anda: cengkih benar-benar berbeza daripada carnation yang sebenarnya kami kembangkan di taman.

Kami bercakap tentang tunas kering Eugenia Caryophyllata yang masih tertutup, pokok milik Indonesia serta kini tumbuh di seluruh kawasan eksotik. Kedua-duanya dipanggil sedemikian kerana bentuknya (kuku yang menggugah) dan kerana bahagian apikal kelihatan sedikit seperti bunga tumbuhan carnation.

APA ITU CINTA

Cengkih terdiri daripada flavonoid, tanin, triterpena serta sebatian tidak stabil yang terdiri daripada eugenol, unsur yang bertanggungjawab untuk kuasa analgesik rempah ini. Dalam The Center Ages, sebenarnya, mereka hanyalah salah satu item yang paling dikehendaki sebagai ubat untuk kebanyakan penyakit. Antara perkara lain, ia berfungsi untuk mengekalkan rama-rama jauh dari dapur kami.

BACA JUGA: Manfaat serta sifat kediaman atau komersial kayu manis: antara rempah terawal yang digunakan dalam penyediaan makanan

KELEBIHAN CINTA

Walaupun dengan minat yang kurang ajaib, sifat berharga cengkih telah banyak disahkan oleh penyelidikan saintifik zaman moden. Jadi apakah faedah sebenar menggunakan cengkih? Mari lihat mereka antara satu sama lain:

ANTI RADANG. Cengkih boleh digunakan untuk menenangkan apa-apa jenis bengkak yang mempengaruhi mulut, seperti gingivitis, sariawan, herpes simplex, stomatitis, bersama-sama dengan sakit tekak. Dalam semua kes ini, ia berfungsi jika disimpan di dalam mulut serta dilukis seperti gula-gula, atau menggunakan infusi, atau beberapa pengurangan minyak pati sebagai ubat kumur.

  • KELEBIHAN CINTAPENCERNAAN. Diambil dalam jenis infusi, mereka diambil kira sebagai pencernaan yang luar biasa.
  • Mereka membantu kerja perut serta dicadangkan untuk menyingkirkan gas pencernaan yang berlebihan.
  • NAFAS BURUK. Jika anda mempunyai kurma gagah cuba mengunyah cengkih. Ia juga sangat dipercayai apabila kita benar-benar makan bawang putih.

ANTIOKSIDAN. Kelebihan lain ialah mereka mempunyai 80 kali ganda antioksidan lebih daripada sebiji epal. Atas sebab itu, penggunaan tunas ini menyumbang kepada perjuangan menentang penuaan selular.

SAKIT GIGI. Minyak pati cengkih adalah penyelesaian semula jadi pilihan yang digunakan sebagai terapi yang cekap untuk sakit gigi. Selain itu hanya gunakan sebiji bunga cengkih berhampiran gigi yang sakit dan juga tunggu beberapa minit.

SAKIT KEPALA. Mengunyah cengkih, atau meminum campuran, adalah cara yang hebat untuk menenangkan migrain, untuk mengelakkan serta melawan kehilangan ingatan dan untuk mengatasi keletihan psikologi.

APHRODISIAC. Kuasa afrodisiak mereka sebenarnya juga telah disahkan. Mereka juga boleh membuat apa-apa jenis hidangan yang mereka gunakan untuk membumbui afrodisiak.ANTIMIKROB. Penyerapan rasa ini digunakan untuk menangani mycosis kulit, biasanya digabungkan dengan thyme serta ketumbar.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini