Khasiat avocado yang saya baru tahu hari ini

0

KOMPAS.com – Avokado biasanya diambil kira sebagai buah yang indah kerana pelbagai kelebihan kesihatannya. Selain bermanfaat untuk menjaga kesihatan Rumah jantung dan sistem penghadaman, buah ini juga dikatakan baik untuk merawat kulit.

Bagi 100 gram alpukat, terdapat komponen pemakanan yang berbeza sebagai mematuhi

  • 81 mikrogram folat
  • 10 miligram vitamin C.
  • 2 miligram vitamin E.
  • 0.25 miligram vitamin B6.

Selain itu, alpukat juga mengandungi banyak antioksidan, seperti karotenoid, flavonoid, asid lemak tak tepu dan juga tokoferol yang memberi manfaat kepada kulit.Kerana komponen ini, alpukat diambil kira untuk mempunyai banyak kelebihan untuk kulit, iaitu:.

Melindungi daripada penuaan awal.

Avokado termasuk karotenoid, yang terdiri daripada lutein serta zeaxanthin, yang boleh menghentikan penuaan pramatang akibat pendedahan berlebihan kepada radikal bebas sepenuhnya.Selain itu, alpukat juga mengandungi asid omega-3 yang boleh mengelakkan kedutan dan menghentikan kerosakan kolagen dalam kulit.

Elakkan kerosakan kulit akibat terdedah kepada cahaya matahari.

Karotenoid yang terkandung dalam alpukat juga boleh menghentikan kerosakan kulit muka akibat pendedahan cahaya matahari.Avokado juga merupakan sumber biotin, yang merupakan sebahagian daripada vitamin kemudahan B. Biotin dikenali untuk membantu mengelakkan kulit kering sepenuhnya.

Menghaluskan serta melembapkan kulit.Terdapat banyak khasiat yang terdapat dalam topeng alpukat dan antaranya ialah sterolin yang diakui dapat melicinkan dan juga menghidratkan kulit muka.Tambahan pula, kandungan web vitamin E dalam alpukat juga boleh melembapkan kulit sambil meningkatkan penghasilan kolagen.

Nutrien penting lain yang terdapat dalam alpukat terdiri daripada beta-karotena, lesitin, dan juga asid linoleik. Bahan aktif ini bersama vitamin E boleh membantu melembapkan kulit.

 Meningkatkan keanjalan kulit.

Kajian mendedahkan bahawa bahan lemak tak jenuh tunggal yang terdapat dalam alpukat boleh meningkatkan fleksibiliti kulit dan mencegah serta mengurangkan rupa kedutan.

 Elakkan jerawat.

Bahan omega-3, vitamin C, serta antimikrobial dalam alpukat boleh mengurangkan penampilan jerawat.
Avokado juga menghasilkan minyak yang boleh digunakan untuk membersihkan muka, melembapkan kulit, menangani kulit kering, menenangkan kulit, dan mengekalkan kesihatan kulit secara umum.

 Meningkatkan keanjalan kulit.Semak juga: 7 Kebaikan Masker Avocado yang Mampu Mencerahkan Wajah.
Menggunakan alpukat.

  • Terdapat banyak kaedah untuk mendapatkan kelebihan avokado untuk kesihatan dan kesejahteraan kulit:.
  • Makan avokado terus.
  • Kita boleh memperolehi kelebihan avokado untuk kulit dengan memakannya secara terus. Terdiri daripada alpukat dalam regimen diet bersama buah-buahan dan pelbagai makanan sihat yang lain.
  • Topeng muka.
  • Sapukan alpukat halus pada muka juga boleh dilakukan untuk mendapatkan kelebihan di atas.

Campurkan alpukat tumbuk dengan madu. Campuran ini boleh membantu melembapkan kulit, menghapuskan kulit kusam, dan juga melindungi daripada jerawat.Gunakan minyak alpukat.Selain daripada menggunakan alpukat segar, anda juga boleh menggunakan minyak daripada buah ini. Menggunakan minyak avocado boleh menjadikan kulit lembap dan juga fleksibel.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini