Kawal nafsu makan

0

Kita sering mempunyai kecenderungan untuk berlebihan. Mungkin kerana makanan kita sama baiknya dan juga kita tidak dapat mendisiplinkan diri, atau kita tidak faham apa-apa tentang pemakanan atau kita mempunyai rutin makan di hadapan TV atau sambil bergembira BLOG dengan telefon bimbit kita. telefon. Apabila kita tersisih semasa mengambil, kita sering cenderung untuk menelan lebih banyak makanan daripada yang kita lakukan jika kita tidak fokus.

Makan terlalu banyak dari semasa ke semasa bukanlah masalah besar, tetapi apabila ia menjadi amalan ia boleh merosakkan. Berikut adalah beberapa kaedah untuk mengelakkan makan berlebihan.

Makan perlahan-lahan

Sebelum anda merasakan rasa kelantangan, ia mengambil sedikit masa; biasanya antara sepuluh dan juga setengah jam. Lebih cepat kita makan, lebih banyak kita mempunyai kecenderungan untuk meneruskan. Jadi mari kita cuba perlahan untuk membolehkan minda pulih.

Satu pilihan: kunyah setiap suapan tiga puluh kali. Menggunakan teknik asas ini, kita mengambil lebih banyak secara beransur-ansur serta perut kita akan mempunyai lebih banyak masa untuk memberitahu otak kita bahawa ia telah lengkap. Selain itu, pengambilan secara perlahan adalah kaedah untuk menikmati makanan tambahan.

Makan ketika anda tidak lapar

Makan hanya apabila benar-benar berasa lapar boleh berisiko tinggi dan selalunya cenderung membawa jumlah yang tidak diperlukan untuk dimakan. Makan berlebihan meningkatkan tahap insulin kita. Selepas tempoh penat, kita mempunyai kecenderungan untuk berasa lapar sekali lagi.

  1. Jika anda menunggu terlalu lama, anda pastinya akan cenderung untuk makan makanan yang berlebihan serta, akibatnya, anda harus mencari keseimbangan yang hebat antara makan apabila anda benar-benar memerlukan dan berhenti apabila anda kenyang.
  2. Oleh itu, cadangan kami adalah untuk mengambil secara tetap walaupun anda tidak juga lapar, untuk memastikan badan berasa lengkap dan tidak memerlukan terlalu banyak hidangan secara tiba-tiba.

Ambil air alkohol daripada minuman ringan serta jus

Tahukah anda bahawa dehidrasi ringan dalam badan menimbulkan sensasi yang senyap-senyap setanding dengan selera makan? Pastikan anda minum air yang mencukupi untuk mengelakkan rasa selera makan yang tidak betul ini.

  • Ambil air alkohol daripada minuman ringan serta jusKalori cecair dalam bentuk jus atau soda hanya meningkatkan tahap insulin dan tidak melembapkan badan dengan berkesan.
  • Adalah idea yang baik untuk minum sekurang-kurangnya 1.5 liter air sehari.
  • Jika anda mengambil segelas air 20 minit sebelum hidangan, ia pasti akan mengurangkan keinginan anda.

Perasakan makanan anda dengan perisa

Ramai individu tidak suka minuman tanpa gula atau makanan yang tidak enak. Dengan perisa yang sesuai, anda boleh menikmati hidangan atau minuman yang sangat baik tanpa salutan gula. Kayu manis, sebagai contoh, menambah nota yang menyenangkan tanpa melancarkan kalori berlebihan, ia sesuai dengan shake serta meninggalkan rasa yang indah juga dalam kopi!

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini