Home TIPS KESIHATAN Apakah Vitamin E : Manfaat Kebaikan , Makanan Dan Kesan Sampingan
Apakah Vitamin E : Manfaat Kebaikan , Makanan Dan Kesan Sampingan

Apakah Vitamin E : Manfaat Kebaikan , Makanan Dan Kesan Sampingan

0
0

apakah vitamin E dan apakah manfaat vitamin E kepada anda.Vitamin E ialah vitamin yang larut lemak. Ia memainkan peranan penting sebagai antioksidan di dalam badan. Ia juga membantu mencegah radikal bebas kepada lemak di dalam badan yang diperlukan untuk kesihatan.

Vitamin E sangat penting yang diperlukan bagi fungsi organ yang baik dan sangat berguna untuk melambatkan tanda-tanda penuaan. Ia terkandung banyak dalam banyak makanan seperti minyak, kacang, produk tenusu, telur, buah buahan dan minyak zaitun. Ia juga terdapat dalam bentuk suplimen. Vitamin E memberikan manfaat seperti merawat dan mencegah penyakit jantung dan salur darah seperti sakit dada, tekanan darah tinggi atau arteri yang tersumbat atau keras.

10 Manfaat Utama Vitamin E

Mengambil makanan yang kaya dengan vitamin E memiliki banyak manfaat kesihatan

1.Menyeimbangkan Kolestrol

Kolestrol ialah bahan yang wujud secara semula jadi, dihasilkan oleh hati dan diperlukan untuk fungsi sel dalam badan yang sihat, saraf dan hormon. Apabila paras kolestrol berada dalam keadaan semula jadi, ia akan seimbang, normal dan sihat.

Apabila ia teroksida, ia akan menjadi berbahaya. Kajian yang dilakukan telah menunjukkan bahawa Vitamin E bertindak sebagai antioksidan pelindung yang melawan pengoksidaan kolestrol. Hal ini adalah disebabkan oleh vitamin E boleh melawan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas di dalam tubuh badan yang mana ia akan membawa kepada pengoksidaan kolestrol.

2. Melawan Radikal Bebas dan Mencegah Pembentukan Penyakit

Radikal bebas melawan dan memecahkan sel-sel sihat yang ada dalam tubuh badan anda dan semua ini boleh membawa kepada penyalkit jantung dan kanser. Molekul-molekul  ini terbentuk secara semula jadi dalam tubuh badan anda dan mereka boleh menyebabkan kerosakan yang teruk apabila ia dioksidakan.

Vitamin E merupakan antioksidan yang berkuasa yang memiliki keupayaan untuk mengurangkan kerosakan disebabkan oleh radikal bebas, melawan keradagan dan sekaligus membantu untuk memperlahankan tanda-tanda penuaan selain daripada membantu menyelesaian masalah kesihatan seperti penyakit jantung.

Kajian telah menunjukkan bahawa Vitamin E boleh meningkatkan keimunan dan dalam masa yang sama dapat membantu mencegah kedua-dua penyakit yang biasa dan juga penyakit yang serius daripada terbentuk.

3. Membaiki Kulit yang Rosak

Vitamin E membantu untuk menguatkan dinding kapilari bagi kulit anda serta meningkatkan kelembapan dan keanjalannya sekaligus bertindak sebagai nutrien anti penuaan kepada tubuh badan anda. Kajian telah menunjukkan bahawa Vitamin E membantu mengurangkan keradangan dalam tubuh badan dan kulit anda, mengekalkan kesihatan serta keremajaan kulit.

Semua sifat antioksidan juga bermanfaat apabila anda sering terdedah kepada asap rokok atau sinaran ultraunggu daripada matahari dan melindungi kulit daripada kanser kulit. Pengambilan Vitamin E bersama Vitamin C membantu untuk melawan keradangan kulit selepas ia terdedah kepada sinar UV dan juga membantu untuk mengurangkan tanda-tanda jerawat dan ekzema.

Vitamin E juga membantu untuk proses penyembuhan kulit. Vitamin E diserap oleh lapisan epidermis kulit dan boleh merawat kulit yang terbakar disebabkan sinaran matahari yang menjadi salah satu punca utama kepada gelaja kanser kulit. Disebabkan oleh Vitamin E ini mempercepatkan pembinaan sel, ia boleh merawat calar, jerawat dan kedutan kulit. Akhirnya, kulit anda akan menjadi kelihatan lebih sihat dan muda.

4. Menebalkan Rambut

Disebabkan  oleh Vitamin E merupakan antioksidan yang berkuasa, ia membantu untuk mengurangkan punca-punca yang menyebabkan rambut anda rosak. Ia juga berupaya untuk menyihatkan kulit rambut anda. Minyak yang mengandungi Vitamin E akan memberikan kelembapan kepada kulit dan akhirnya akan mencegah daripada kulit kepala menjadi kering.

Minyak ini juga akan menjadikan rambut anda kelihatan lebih sihat dan segar. Anda boleh titiskan beberapa titis minyak Vitamin E kepada rambut anda lebih-lebih lagi ketika rambut anda kering dan pucat.

5. Menyeimbangkan Hormon

Vitamin E boleh membantu dalam memainkan peranan penting dalam menyeimbangkan sistem endokrin dan saraf. Secara semula jadinya, ia membantu dalam mengekalkan keseimbangan hormon. Antara simptom-simptom ketidakseimbangan hormon termasuklah PMS, berat badan berlebihan, alergi, jangkitan saluran kencing, perubahan kulit, kegemuruhan dan kepenatan.

Dengan memastikan hormon anda seimbang, anda akan mendapati bahawa adalah mudah untuk mengekalkan barat badan yang sihat, kitaran haid yang baik dan anda akan merasakan diri anda lebih bertenaga.

6. Membantu Menghadapi Simptom PMS

Pengambilan suplimen Vitamin E pada 2-3 hari sebelum dan 2-3 hari selepas waktu haid boleh mengurangkan kekejangan, kegemuruhan dan kelaparan kesan daripada PMS.

Vitamin E boleh mengurangkan kesakitan dan tempoh haid dan ia juga boleh juga mengurangkan kehilangan darah yang banyak ketika haid. Caranya dengan menyeimbangkan hormon-hormon secara semula jadi dan mengekalkan kitaran haid anda yang teratur.

7. Meningkatkan Penglihatan

Vitamin E boleh membantu mengurangkan risiko pereputan makular yang menjadi punca kepada kebutaan. Sentiasa ingat, bahawa untuk membolehkan Vitamin E berkesan kepada penglihatan, ia mesti disertakan dengan pengambilan Vitamin C, Beta Karotina dan Zink.

Ia juga didapati bahawa apabila pengambilan Vitamin E dan A yang tinggi setiap hari berkesan untuk merawat penglihatan bagi mereka yang menjalani pembedahan mata secara leser.

8. Membantu Pesakit Alzheimer’s

Vitamin E boleh memperlahankan masalah kehilangan ingatan daripada menjadi lebih teruk bagi mereka yang menghidapi penyakit Alzheimer’s tahap sederhana. Ia juga boleh melambatkan hilangnya kebergantungan dan keperluan kepada bantuan.

Vitamin E apabila diambil dengan Vitamin C juga boleh mengurangkan risiko kepada beberapa bentuk penyakit dementia.

9. Memperelokkan Kesan Selepas Rawatan Perubatan

Vitamin E kadang-kadang digunakan untuk mengurangkan kesan sampingan selepas menjalani rawatan perubatan seperti radiasi dan dialisis. Hal ini adalah disebabkan oleh Vitamin E yang merupakan satu bahan antioksidan yang berkuasa untuk melawan radikal-radikal bebas di dalam tubuh badan.

Ia digunakan untuk mengurangkan kesan sampingan daripada pengambilan dadah dalam proses perubatan tersebut yang menyebabkan keguguran ramput dan kerosakan paru-paru.

10. Meningkatkan Tenaga Fizikal dan Kekuatan Otot

Vitamin E boleh digunakan untuk meningkatkan kekuatan fizikal. Ia boleh meningkatkan tenaga anda dan mengurangkan tahap tekanan oksidatif terhadap otot ketika bersenam. Vitamin E juga boleh meningkatkan kekuatan otot.

Ia boleh menghilangkan kepenatan yang dengan cara melancarkan pengaliran darah dalam tubuh badan dan menguatkan dinding kapilari darah dan menyegarkan sel-sel.

Sumber Vitamin E

Berdasarkan kepada USDA, RDA bagi Vitamin E ialah 15 mg/sehari (22.5 IU). Saya sarankan untuk mengambil makanan yang kaya dengan Vitamin E 2-3 kali sehari.

1. Biji Bunga Matahari

1 cawan : 33.41 mg (220%)

2. Kacang Almond
1 cawan : 32.98 mg (218%)

3. Kacang Hazel
1 cawan : 20.29 mg (133%)

4. Mangga
1 mentah : 3.02 mg (20%)

5. Avocado
1 mentah : 2.68 mg (18%)

6. Labu
1 cawan yang dimasak dan dipotong dadu : 2.64 mg (17%)

7. Broccoli
1 cawan yang dimasak : 2.4 (12%)

8. Bayam
½ cawan yang dimasak atau 2 cawan yang tidak dimasak : 1.9 mg (10%)

9. Kiwi
1 sederhana : 1.1 mg (6%)

10. Tomato
1 mentah : 0.7 (4%)

Pelbagaikan Pengambilan Vitamin E

Jika anda sedang mencari sesuatu untuk meningkatkan jumlah vitamin E yang anda ambil sehari, anda boleh menjadi kreatif dengan menggunakan makanan-makanan berikut ! Tambahkan kacang atau biji-bijian dalam bijirin sarapan anda atau salad.

Anda juga boleh menjadikan kacang sebagai snek atau granola. Tambahan kandungan Vitamin E anda dalam hidangan makan tengah hari atau makan malam anda dengan cara menambahkan bayam atau salad kale; ditambahkan dengan tomato, udang, tauhu juga buah betik.

Sekiranya anda mahu mendapatkan snek bervitamin E, cuba potongan epal bersama mentega kacang atau avokado panggang yang dikisar. Cara yang mudah untuk mendapatkan Vitamin E dalam diet anda ialah dengan cara menambahkan satu sudu makan minyak germa gandum dalam apa jua resipi anda. Ia juga akan menjadi lebih menarik untuk mencampurkan semua makanan ini dan mencuba satu makanan yang kaya dengan vitamin.

Pengambilan Harian Vitamin E yang disarankan

Adalah disarankan agar keperluan diet yang diperlukan termasuklah Vitamin E yang anda dapat daripada makanan yang anda makan serta suplimen yang anda ambil. Pengambilan harian tersebut diukur dalam milligram (mg) dan unit antarabangsa (IU).

Kanak-kanak :

 • 1 – 3 tahun :  6 mg/hari (9 IU)
 • 4 – 8 tahun : 7 mg/hari (10.4 IU)
 • 9 – 13 tahun : 11 mg/hari (16.4 IU)

Wanita :

 • 14 tahun dan keatas : 15 mg/hari (22.4 IU)
 • Mengandung : 15 mg/hari (22.4 IU)
 • Menyusukan anak : 19 mg/hari (28.5 IU)

Lelaki :

 • 14 tahun dan ke atas : 15 mg/hari (22.4 IU)

Tahap yang terbaik ialah yang tinggi dengan kandungan vitamin yang boleh diambil secara selamat.  (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003058/). Dos yang tinggi ini sesuai untuk merawat gejala Vitamin E dan adalah penting untuk berbincang dengan doktor sebelum menambah pengambilan vitamin ini.

 • 1 – 3 tahun : 200 mg/hari (300 IU)
 • 4 – 8 tahun : 300 mg/hari (450 IU)
 • 9 – 13 tahun : 600 mg/hari (900 IU)
 • 14 – 18 tahun: 800 mg/hari (1,200 IU)
 • 18 tahun dan ke atas : 1,000 mg/hari (1,500 IU)

Sentiasa ingat bahawa disebabkan oleh Vitamin E ialah vitmain yang larut lemak, suplimen dapat berfungsi dengan baik apabila ia diserap bersama makanan. American Heart Association mencadangkan bahawa pengambilan antioksidan termasuklah Vitamin E dengan makan makanan dengan diet yang sihat dan seimbang yang kaya dengan buah-buahan, sayur-sayuran serta bijian penuh.

Dapatkan vitmain anda daripada makanan yang anda makan adalah alternatif yang lebih baik berbanding menggunakan suplimen disebabkan oleh adalah sukar unruk melebihi pengambilan Vitamin E apabila ia sudah masuk dalam diet anda.

Simptom-simptom Kekurangan Vitamin E

Kekurangan Vitamin E adalah jarang-jarang berlaku dan ia hampir tidak disebabkan oleh diet yang tidak seimbang. Terdapat beberapa situasi yang spesifik yang membawa kepada kekurangan Vitamin E.

Seorang bayi pramatang yang lahir dengan berat kurang daripada 3.5 pound terdedah kepada bahaya kekurangan Vitamin E namun seorang pakar pediatrik yang pakar dalam penjagaan bayi akan membuat perkiraan tentang keperluan nutrien yang diperlukan oleh bayi tersebut.

Mereka yang mengalami masalah penyerapan lemak, yang merupkan masalah biasa bagi yang menghidapi penyakit keradangan saluran makanan boleh terdedah kepada kekurangan vitamin ini.

Mereka yang menghadapi masalah berkenaan paras lemak dalam diet juga menghadapi risiko yang sama. Maka, di situ terdapat satu keperluan untuk proses penyerapan Vitamin E. Termasuklah juga mereka yang disahkan menghidapi penyakit cystic fibrosis, gastrik atau penyakit Crohn’s, pengakit hati atau masalah pankreatik. Tanda-tandanya termasuklah, kehilangan koordinat otot dan ketidaksamaan penglihatan dan kata-kata.

Kesan Sampingan Vitamin E

Vitamin E memberikan benyak kelebihan kepada mereka yang sihat apabila digunakan melalui mulut atau disapu pada kulit. Kebanyakan orang tidak akan menghadapi kesan-kesan sampingan apabila mereka mengambilnya dalam dos yang disarankan.

Vitamin E boleh menjadi tidak selamat apabila diambil dalam dos yang tinggi, lebih-lebih lagi bagi mereka yang menghadapi keadaan kesihatan seperti penyakit jantung atau diabetes. Sekiranya anda menghidapi masalah kesihatan ini, anda tidak boleh mengambil sukatan 400 IU/hari atau lebih.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan Vitamin E dalam dos yang tinggi iaitu antara 300-800 IU setiap hari boleh menyebabkan peningkatan risiko untuk menghidapi strok (angin ahmar) yang serius dikenali sebagai  strok hemorrhagic dengan kadar 22 %. Salah satu kesan sampingannya yang lain apabila terlalu banyak pengambilan Vitamin E ialah peningkatan risiko pendarahan, lebih-lebih lagi di dalam otak.

Elakkan daripada menggunakan suplimen yang mengandungi Vitamin E atau mana-mana vitamin antioksidan  dengan segera sebelum  dan selepas proses rawatan angioplasty iaitu salah satu rawatan penyakit jantung. Hal ini adalah kerana vitamin ini akan mengganggu penyembuhan secara teratur. Jadi, berbincanglah dengan pakar kesihatan anda sekiranya anda sedang menjalani prosedur seperti ini.

Antara kesan apabila kandungan Vitamin E berlebihan ialah :

 • Kegagalan fungsi jantung bagi mereka yang menghidapi diabetes
 • Memburukkan lagi ketidakaturan pendarahan
 • Meningkatkan berlakunya gelaja kanser kepala, leher dan prostat semula.
 • Berlakunya pendarahan semasa dan selepas proses pembedahan
 • Meningkatkan risiko kematian disebabkan oleh serangan jantung atau strok.

Satu kajian mendapati bahwa suplimen Vitamin E boleh menjadi berbahaya juga kepada golongan wanita yang melalui peringkat-peringkat pertama kehamilan. Wanita yang mengambil suplimen Vitamin E ketika 8 minggu pertama kehamilan mereka menunjukkan peningkatan kepada masalah kognital jantung.

Dos Vitamin E yang tinggi boleh juga membawa kepada penyakit nausea, sakit perut, kekejangan perut, keletihan, lemah, sakit kepala, penglihatan menjadi kabur dan pendarahan. Vitaminj E topikal boleh menjadi beberhaya kepada sesetengah kulit seseorang. Jadi, cuba gunakan dalam kuantiti yang sedikit terlebih dahulu dan pastikan anda tidak memiliki kulit yang sensitif.

Hubungan Antara Vitamin E dengan Nutrien yang lain serta Interaksi yang berlaku

Suplimen Vitamin E boleh memperlahankan penggumpalan darah dan apabila anda menggunakan rawatan yang juga memperlahankan penggumpalan darah, anda akan boleh meningkatkan lagi pendarahan tersebut. Sesetengah ubat-ubatan yang memperlahankan penggumpalan darah ialah seperti aspirin, clopidogrel, ibuprofen dan warfarin.

Warfarin (Coumadin) kebiasaannya digunakan untuk memperlahankan penggumpalan darah. Pengambilan Vitamin E dengan warfarin boleh meningkatkan peluang untuk berlakunya pendarahan dan pastikan anda memeriksa darah anda untuk melancarkan pengambilan dos anda.

Ubat-ubatan yang digunakan untuk merendahkan paras kolestrol boleh juga berinteraksi dengan Vitamin E. Ia diketahui bahawa apabila mengambil Vitamin E secara bersendirian boleh mengurangkan keberkesanan sesetengah ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk merendahkan kolestrol namun ia kelihatan untuk mempengaruhi kolestrol apabila diambil bersama beta-carotene, Vitamin C dan selenium.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EBOOK PERCUMA !

36 Tips Untuk Pastikan Azam Kurus Anda Berjaya!

Perkongsian ini akan membuka minda dan juga hati anda untuk melihat satu perspektif yang berbeza mengenai cara kuruskan berat badan
SAYA NAK AKSES >>
close-link