Home TIPS TRAVEL 10 Tips Sebelum Pergi Melancong Ke Luar Negara
10 Tips Sebelum Pergi Melancong Ke Luar Negara

10 Tips Sebelum Pergi Melancong Ke Luar Negara

0
0

Saya suka melancong jika ada kelapangan dan peluang, melacong ini dapat luaskan pengalaman dan juga pengetahun denan dunia luar . Oleh itu saya nak kongsikan tips sebelum pergi melancong ke luar negara kita perlu membuat beberapa persediaan agar trip melancong lebih selesa dan tidak berlaku sesuatu yang tidak diingini .

10 Tips Sebelum Pergi Melancong Ke Luar Negara

1. Pasport

Pastikan passport anda masih sah. Sah dengan erti kata tarikh ‘expired’ passport anda hendaklah masih hidup dalam tempoh 6 bulan sebelum pulang dari tarikh anda melancong. Andai kata tidak cukup 6 bulan tempoh sah maka anda tidak dibenarkan untuk menaiki penerbangan. Sila berhati-hati.

2. Tempah tiket penerbangan

 • Disarankan untuk memempah tiket penerbangan seawal 6 atau 3 bulan awal untuk mendapatkan harga yang berpatutan. Lagi untung beli ketika promosi. Untuk dapatkan promosi kita kenalah sentiasa ‘update’ dengan informasi terkini daripada pihak penerbangan.
 • Pastikan ada membuat ‘Web Check In’ 2 hari sebelum melancong. Ini bagi memudahkan urusan anda ketika untuk urusan ‘Check In’ nanti. ‘Boarding Pass’ hendaklah disimpan dengan baik. Sebaiknya simpan juga salinan tiket penerbangan. Ini sebagai ‘back up plan’ sekiranya berlaku perkara-perkara tidak di ingini.

3. Buat itinerari percutian anda.

 • Adalah lebih baik sekiranya kita buat ‘survey’ dahulu melalui internet. Anda boleh menyusun sendiri itinerari program anda. Contohnya dengan menempah hotel sendiri, pengangkutan menggunakan pengangkutan awam dan makanan dibawa siap. Akan tetapi berhati-hati kerana dikhuatiri anda ditipu oleh orang yang tidak dikenali. Rujuk kawan-kawan yang telah samapi ke tempat yang ingin kita pergi. Ini memudahkan kita untuk menyusun perjalanan percutian kita dengan baik.
 • Jalan penyelesaian. Anda boleh dapatkan pakej ‘Groud Handling’ daripada agensi pelancongan yang sah. Dengan itu, tugasan anda mudah tanpa perlu menempah segala bagai. Anda hany perlu mengikuti perjalanan yang telah ditetapkan oleh pihak agensi pelancongan.

4. Tukar duit di pengurusan wang berlesen.

 • Anda boleh ‘survey’ mana-mana ‘money changer’ yang boleh menawarkan harga yang terbaik untuk pertukaran duit. Kebiasaanya di area Bukit Bintang. Anda kena kenal pasti dahulu matawang apa yang digunakan di negara yang ingin anda pergi. Anda juga boleh menukar duit di ‘money changer’ di ‘airport’ atau di negara yang kita lawati akan tetapi kadar pertukarannya rendah. Kita rugi di situ.

5. Duit ‘Emegency’

 • Pastikan anda menyimpan sedikit wang untuk keadaan yang tidak dijangka. Ini memastikan anda tidak panik ketika menghadapi situasi ini. Anda boleh tenang menggunakan duit ‘emergency’ tersebut. Kita tidak tahu apa akan berlaku akan tetapi sebaiknya sediakan duit tersebut.

6. Pakaian

 • Bawa pakaian yang perlu sahaja. Jika perlu kurangkan pakaian, maka kurangkan. Ini bagi memudahkan untuk anda mengemas semula barang-barang anda. Ini juga strategi untuk anda ‘shopping’ banyak barang semasa melancong kerana ruang beg anda masih banyak. Kurangkan barang yang dibawa, bawa pulang banyak barang hasil percutian kita.

7. Aksesori wajib sebagai seorang pelancong

 • Sebagai seorang pelancong, pastinya ada barang-barang yang merupakan senjata untuk anda bawa bersama. Seperti :
 1. Makanan segera, biskut & roti
 2. Losyen
 3. Ubat-ubatan
 4. Botol Air
 5. Selimut & Bantal
 6. Cermin mata
 7. ‘Internatonal Adaptor’
 8. Kompas & sejadah
 9. Sweater
 10. Beli peta

8. Membeli Belah

Wajib untuk para pelancong membeli peta semasa ke luar negara. Ini untuk memastikan anda tahu tempat-tempat yag mereka lawati. Dan dalam masa yang sama, peta itu juga boleh disimpan sebagai kenangan bersama melancong. ‘Sentimental Value’

9. Datang awal ke ‘airport’

Sebaik-baiknya sampai di ‘airport’ 3 jam sebelum waktu berlepas. Ini kerana kita tidak tahu sebarang masalah yang berlaku semasa dalam perjalanan untuk ke ‘airport’. Sekiranya berlaku perkara yang tidak di ingini, kita juga akan menyesal. Datanglah awal supaya anda dapat bertenang ketika di sana.

10. Jaga keselamatan barangan

Barang-barang yang kita bawa hendaklah sentiasa bersama kita.     Jangan leka kerana ada sahaja orang yang ingin mengambil kesempatan. sekiranya passport kita ada di dalam beg kita yang hilang maka akan menyusahkan kita kelak. Jadi berhati-hati. Jangan kerana kelapaan kita membuatkan percutian kita hancur begiut sahaja.

Baca Juga : Tips Jadi Pengembara Yang Awesome

 

SIla Like & Share Tengku Asmadi di FACEBOOK  & Follow Instagram  saya

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *