Home TIPS KURUS ‘Smoothie Booster’: 7 Ideas untuk Menyediakan satu Hidangan Shake yang Lebih Menyihatkan
‘Smoothie Booster’: 7 Ideas untuk Menyediakan satu Hidangan Shake yang Lebih Menyihatkan

‘Smoothie Booster’: 7 Ideas untuk Menyediakan satu Hidangan Shake yang Lebih Menyihatkan

0
0

Tingkatkan kandungan nutrisi smoothie anda dengan menambah beberapa bahan tambahan dan cubalah recipi saya ini.

Sedang mencari idea untuk perisa baru smoothie anda, atau mahu mengetahui bagaimana cara untuk memenuhi smoothie anda dengan pelbagai khasiat? Sila baca tujuh tips yang saya kongsikan ini berserta 15 cadangan resipi smoothie yang anda boleh sediakan sendiri.

7 Idea Penyediaan Smoothie: Tambahan yang Menyihatkan untuk Shake Anda

Bahan-bahan tambahan yang ditambahkan ke dalam shake anda akan menyelerakan anda. Adakah anda perlukan kalori atau protien di dalam shake anda? Ada caranya. Tidak cukup serat? Dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijian di dalam smoothie anda akan memberikan hasilnya.

Mungkin anda sudah bosan dengan shake yang sama setiap pagi. Maka, dalam hal itu, beberapa tambahan perisa mungkin dapat menghilangkan kebosanan anda tersebut.

Smoothie dan shake yang  biasabertindak sebagai hidangan yang menyediakan khasiat yang seimbang. Bahan utama yang biasanya digunakan untuk menyediakannya ialah susu atau susu bukan tenusu seperti soya sebagai asasnya, sedikit serbuk protein dan juga buah-buahan.

Apa yang menarik tentang smoothie ini ialah ia mudah disediakan. Anda boleh menambah pelbagai bahan di dalamnya yang membolehkan anda menggunakan kreativiti anda untuk menghasilkan shake seperti yang anda inginkan.

1. Protein

Protein yang diperlukan adalah berbeza mengikut indiviu usia, jantina, saiz badan dan komposisi badan. Bagi mereka yang memerlukan protein tambahan melebihi apa yang smoothie biasa sediakan, berikut merupakan tambahan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kandungan protein di dalamnya.

Serbuk protein memang sudah menjadi bahan utama smoothie anda namun dengan menambah sedikit kandungannya merupakan cara yang mudah untuk mendapatkan lebih protein. Tambahan pula, ia tidak mengubah rasanya sekiranya ditambah. Perlu hati-hati dalam memilih serbuk protein , saya sendiri lebih menyukai sumber protein yang natural dan semulajadi

Satu sudu makan protein kosong mengandungi kira-kira 5 gram protein.

Produk tenusu tanpa lemak atau rendah lemak seperti keju kotej, keji rikota ataupun yogurt boleh memberikan protein tambahan bersama kalsium dan vitamin A dan D.

Satu per tiga cawan (100g) keju tanpa lemak atau yogurt tambahan mengandungi kira-kira 7 gram protein.

Tofu: Dengan menambah tofu di dalam shake anda tidak akan mengubah rasa asalnya.

4 auns (kira-kira 120 g) tofu mengandungi kira-kira 7 gram protein.

2. Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengambil, tambahkan ia di dalam smoothies anda. Ia secara langsung boleh meningkatkan pengambilannya.

Buah-buahan: Selain daripada buah beri dan pisang yang biasa anda gunakan, anda boleh campurkan bersama buah-buahan yang jarang digunakan seperti kiwi, delima, jambu batu atau tembikai.

Sayur-sayuran seperti lobak yang dimasak, labu, bit atau butternut squash juga boleh ditambah kerana rasanya yang agak manis.

3. Lemak Sihat

Tambahkan lemak ke dalam smoothie anda akan menyebabkan kalori juga bertambah. Namun, lemak yang sihat menawarkan khasiat yang lebih lagi. Anda juga boleh menambahkan sedikit vitamin, mineral, pati asid lemak dan serat juga.

Bijian seperti selasih, hemp, chia atau biji bunga matahari akan memberikan sedikit tekstur kepada smoothie anda dan menambahkan kandungan mineral di dalamnya terutamanya kuplurm dan zink serta omega-3.

Mentega Kacang seperti almond, walnut atau pistachio juga memberikan zink dan kuprum bersama sedikit protein dan serat.

Avokado menambahkan rasa lembut kepada smoothies anda selain memberikan lemak yang sihat seeprti yang terkandung di dalam minyak zaitun bersama sedikit vitamin E.

4. Lebih Serat

Kebanyakan orang tidak mengambil serat sebagaimana yang disarankan iaitu 25 gram setiap hari, namun adalah mudah untuk meningkatkan pengambilan serat dengan cara anda memilih bahan-bahan tambahan yang betul untuk smoothie anda.

Oats, biji chia, biji selasih, epal dan beri membantu untuk meningkatkan pengambilan serat larut anda. Semua itu merupakan serat yang memerangkap air dan mengembang akhirnya memberikan rasa kenyang.

Lobak, bijian dan sayur-sayuran berdaun boleh meningkatkan kandungan serat tidak larut di dalam diet anda. Serat jenis ini akan membantu anda kekal seperti biasa.

5. Kalori

Jika anda memerlukan kalori dengan jumlah yang tinggi atau anda cuba untuk menambahkan berat badan, dengan smoothie yang kaya dengan kalori boleh sedikit sebanyak membantu. Caranya ialah dengan menambahkan beberapa bahan yang mengandungi kalori di dalamnya.

Oat: Satu skop oat boleh menambahkan kira-kira 100 kalori atau lebih bersama dengan serat larut dan sedikit protein.

Avokado dan mentega kacang: Tambahkan separuh buah avokado atau satu sudu penuh mentega kacang ke dalam shake anda untuk meningkatkan kandungan kalori.

Buah-buahan kering atau 100% jus: Disebabkan oleh kalorinya terlalu pekat, jus buah dan buah-buahan kering adalah tidak digalakkan bagi mereka yang sedang berusaha untuk mengurangkan berat badan. Namun, bagi yang ingin menambahkan berat badan, ia merupakan satu langkah yang baik. Cuba 100% jus oren, lobak merah atau nenas. Boleh juga gunakan buah-buahan kering seperti aprikot, pic, ceri, kurma atau kismis.

6. Lebih Perisa

Smoothie anda mungkin memiliki rasa yang baik. Namun, apabila anda mengambilnya setiap hari, adalah lebih bagus sekiranya anda bertukar-tukar perisanya agar menjadi lebih menarik.

Selain daripada mengubah perisanya melalui protein serta buah-buahan dan sayur-sayuran, apa yang menjadikan shake saya menarik ialah saya menambahkan perisa daripada herba, rempah, ekstrak dan pelbagai lagi perasa semula jadi.

Rempah : Cuba tambahkan kulit kayu manis atau cengkih. Boleh juga tambahkan halia ataupun lada putih. Oleh sebab ia berasal daripada tumbuhan, rempah ratus juga menyumbangkan polinutrien dan antioksidan juga.

Herba mungkin sesuatu yang tidak anda jangka akan ditambah ke dalam smoothie anda. Namun, terdapat banyak herba yang sememangnya sesuai. Cuba tambahkan pudina, rosemary atau basil namun jangan berhenti sekadar itu sahaja! Saya juga tahu ada juga yang menggemari daun parsley segar atau cilantro untuk ditambahkan ke dalam smoothie mereka juga.

Ekstrak: Sedikit lemon segar atau oren juga boleh ditambahkan ke dalam smoothie anda. Tambahan pula, pada setiap kupasannya mengandungi beberapa minyak yang menyihatkan. Saya juga gemar untuk menyimpan semua jenis ekstrak seperti vanila, almond, kelapa dan pudina untuk menambahkan perisanya.

7. Sokongan Pencernaan

Sesetengah bahan tambahan kepada smoothie juga bertindak sebagai dwifungsi iaitu sebagai penambah perisa dan juga pembekal nutrien. Namun ia juga turut membantu sistem pencernaan anda juga.

Daun Lidah Buaya. Jusnya boleh memberikan rasa manis kepada shake anda dan membantu kepada penyerapat nutrien di dalam saluran pencernaan anda.

Yogurt mengandungi probiotik yang dikenali sebagai ‘bakteria baik’ yang membantu menyokong sistem penghadaman.

Halia dan Pudina sudah diketahui membantu sistem pencernaan.

Biji Chia sangat kaya dengan serat terlarut yang membantu kepada pertumbuhan bakteria baik di dalam usus anda.

15 Bahan Tambahan kepada Smoothie yang Hebat

Berikan smoothie anda khasiat tambahan dengan menambahkan bahan-bahan berikut.

#1: Jus Daun Lidah Buaya
Khasiat: Menyokong sistem pencernaan.

#2: Avokado
Khasiat: Lemak sihat, serat, vitamin, mineral dan pitonutrien.

#3: Keju
Khasiat: Protein, vitamin dan mineral.

#4: Buah-buahan kering
Khasiat: Serat, vitamin, mineral, pitonutrien, menyokong sistem pencernaan.

#5: Buah-buahan
Khasiat: Serat, vitamin, mineral, pitonutrien dan menyokong sistem pencernaan.

#6: Jus buah
Khasiat: Vitamin , mineral dan pitonutrien.

#7: Herba dan rempah ratus
Khasiat: Pitonutrien.

#8: Kekacang
Khasiat: Protein, lemak sihat, serat, vitamin, mineral dan pitonutrien.

#9: Serbuk Protein
Khasiat: Protein.

 #10: Keju Ricotta
Khasiat: Protein, vitamin dan mineral.

#11: Oat
Khasiat: Serat, vitamin, mineral dan sokongan sistem pencernaan.

#12: Biji-bijian
Khasiat. Lemak sihat, serat, vitamin, mineral, pitonutrien dan sistem pencernaan.

#13: Tofu
Khasiat: Protein, lemak sihat, vitamin dan mineral.

#14: Sayur-sayuran
Khasiat: Serat, vitamin, mineral, pitonutrien dan menyokong sistem pencernaan.

#15: Yogurt
Khasiat: Protein, vitamin, mineral dan menyokong sistem pencernaan.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EBOOK PERCUMA !

36 Tips Untuk Pastikan Azam Kurus Anda Berjaya!

Perkongsian ini akan membuka minda dan juga hati anda untuk melihat satu perspektif yang berbeza mengenai cara kuruskan berat badan
SAYA NAK EBOOK!
close-link