Home TIPS KURUS 5 Langkah untuk Mengurangkan Risiko Menyimpan Lemak Viseral
5 Langkah untuk Mengurangkan Risiko Menyimpan Lemak Viseral

5 Langkah untuk Mengurangkan Risiko Menyimpan Lemak Viseral

0
0

Sebelum ini saya ada terangkan kenapa lemak viseral akan memberikan kesan merbahaya kepada anda. Kali ini saya kongsikan langkah untuk mengurangkan risiko menyimpan lemak viseral. Langkah ini agar dapat anda amalkan untuk menjauhi risiko penyakit akibat daripada lemak viseral.

5 Langkah untuk Mengurangkan Risiko Menyimpan Lemak Viseral

1.Mengurangkan Gula dan Karbohidrat Bertapis

Anda sudah pun tahu insulin merupakan salah satu daripada hormon yang paling penting di dalam badan dan diet kita mengawal pembebasan insulin secara terus. Insulin memainkan peranan utama di dalam metabolisme kita, membantu kita untuk membawa tenaga dari makanan kepada sel untuk tenaga.

Apabila sel normal dan sihat, ia mempunyai paras penerima insulin yang tinggi, jadi ia tidak mempunyai masalah untuk bertindakbalas dengannya. Tetapi apabila sel terdedah kepada paras insulin yang tinggi melalui kehadiran berterusan glukos yang banyak, sistem akan rosak.

Terlalu banyak insulin bermakna sel mulai melakukan sesuatu untuk menyesuaikan diri; Ia mengurangkan jumlah penerima responsif insulin, yang akhirnya membawa kepada ketahanan insulin. Oleh kerana mengambil terlalu banyak karbohidrat bertapis dan gula meningkatkan insulin, mengurangkannya adalah merupakan langkah pertama untuk mengimbangkan hormon secara semula jadi dan mengurangkan lemak.

Sedikit lemak di sekitar pinggang menyebabkan terlalu banyak gangguan terhadap keberkesanan insulin sehinggakan dipercayai dua hingga lima kali insulin dirembeskan di dalam seseorang yang gemuk berbanding yang kurus! Menggunakan pemanis semula jadi secara sederhana, mengambil banyak makanan bertapai dan menambahkan lemak yang sihat boleh membantu anda menurunan carb dan gula.

Baca : Khasiat Madu Sebagai Pemanis Semulajadi

2.Makan Banyak Sayur Tanpa Kanji, Lemak dan Protein

Asas diet anda sepatutnya datang daripada makanan pembakar lemak semula jadi di mana spesis kita berevolusi untuk makan. Tentunya, setiap orang adalah berbeza, jadi anda boleh melakukan diet peribadi yang mengandungi makanan lengkap bergantung kepada kombinasi unik genetik, tahap kesihatan, paras aktiviti, keadaan kehidupan dan matlamat anda.

Secara keseluruhan, kita mahu mensasarkan untuk makan makanan yang sebenar, padat dan kaya khasiat. Ini bermaksud mengelakkan makanan proses/tin dan yang mengandungi bahan tiruan, toksin dan anti-nutrien.

Kita juga mahu memakan banyak lemak sihat, termasuklah minyak kelapa, minyak zaitun-extra virgin, ikan liar yang ditangkap, kacang dan bijian yang mempunyai kesan bermanfaat ke atas keseimbangan insulin, bakteria perut, hormon dan pengurusan berat badan.

Tambahan lagi, protein juga penting untuk melawan kelaparan dan mengurangkan peningkatan insulin. Protein sihat termasuklah ikan liar, daging organik, telur organik dan tenusu mentah.

3.Bersenam Secara Kerap

Terdapat banyak manfaat yang didokumenkan mengenai integrasi aktiviti fizikal sepanjang hari dan mengurangkan masa banyak duduk. Senaman membantu mengimbangkan insulin dan membuatkan sel kita di dalam keadaan yang lebih baik untuk menggunakan glukos.

Ini sangat penting memandangkan semakin banyak lemak di simpan di dalam badan, ia mengganggu kadar penyerapan insulin ke dalam tisu otot.

Meskipun senaman yang berbeza boleh menghadkan risiko kardiovaskular akibat dari obesiti visera di kalangan mereka dengan sindrom metabolik, kajian yang diterbitkan pada tahun 2013 di dalam Jurnal Antarabangsa Kardiologi mendapati latihan intensiti tinggi menyebabkan kehilangan lemak visera dengan lebih cepat bagi orang dewasa berbanding laithan sederhana.

Ini bermaksud senaman HIIT dan latihan padat boleh membantu memecahkan lemak perut dengan lebih cepat dan lebih efisien, tetapi kombinasi latihan ketahanan dan aerobik/endurance juga membantu. Cubalah apa jua latihan yang baik untuk anda dan membuatkan anda konsisten, termasuklah latihan padat (terutamanya berkesan untuk membakar lemak), latihan angkat berat, latihan HIIT dan lain-lain.

4.Mengurangkan Tekanan

Kepentingan berseronok, bermain dan hubungan sosial selalu di abaikan apabila ia berkaitan dengan kehilangan lemak, tetapi kita tahu betapa pentingnya menghapuskan tekanan untu melawan lemak berlebihan. Tekanan mencetuskan penghasilan kortisol dan mengganggu kawalan selera, metabolisme, tidur dan keinginan makan.

Herba adapatogen boleh mengurangkan kortisol, sementara teknik mengurangkan tekanan seperti berdoa, meditasi, senaman dan membaca juga bermanfaat. Terdapat juga faedah daripada pendedahan kepada matahari (lebih dari sekadar vitamin D) dan menghabiskan masa di luar untuk mengurangkan tekanan, jadi pastikan anda aktif dan meluangkan masa dengan alam semula jadi sebaiknya setiap hari.

5.Utamakan Mendapat Tidur Secukupnya

Manfaat tidur sekurang-kurangnya tujuh hingga lapan jam setiap malam (dan seeloknya mengurangkan terdedah kepada sumber cahaya tiruan) terhadap pengawalan hormon dan berat badan telah pun dikaji dan didokumenkan. Rehat secukupnya membetulkan semula hormon selera makan dan tekanan, meningkatkan metabolisme kita, dan menjauhkan keinginan makan.

Untuk tidur dengan cepat dan mendapatkan lebih banyak tidur, cubalah minyak pati yang merehatkan sebelum tidur, mandi, jauhi dari kafein berlebihan dan pastikan anda tidur di dalam bilik yang gelap dan dingin.

Baca Lagi : 9 Tips Untuk Dapatkan Tidur Yang Berkualiti

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *