Home TIPS KESIHATAN 7 Khasiat Brokoli: Melawan Kanser, Osteoporosis & Menurunkan Berat Badan
7 Khasiat Brokoli: Melawan Kanser, Osteoporosis & Menurunkan Berat Badan

7 Khasiat Brokoli: Melawan Kanser, Osteoporosis & Menurunkan Berat Badan

0
0

Anda boleh bertanya mana-mana doktor perubatan atau pengkaji nutrisi tentang 10 makanan yang sihat baginya. Salah satunya sudah semestinya akan termasuk sayur-sayuran seperti brokoli. Ini kerana terlalu banyak khasiat brokoli di dalam pemakanan sihat

Maka tidak hairanlah sekiranya begitu disebabkan oleh ia sememangnya kaya dengan antioksidan yang dapat melawan kanser, serat, pelbagai jenis vitamin dan mineral. Apakah sebenarnya yang terkandung dalam brokoli dari segi nutrisinya? Maka, di sinilah kita akan bermula!

Khasiat Brokoli Untuk Kesihatan 

Brokoli mula-mula ditanam sebagai satu tumbuhan yang dimakan di kawasan utara persisir Laut Mediterranean yang bermula kira-kiranya pada kurun keenam sebelum Masihi. Ketika itu, merupakan zaman Kerajaan Empayar Rom sedang berkuasa.

Sejak itu, brokoli sudah mula dikenali dengan khasiat dan serta memanjangkan umur. Antara khasiat yang ditemui oleh para pengkaji ialah untuk mengatasi masalah:

 • Kanser
 • Tekanan darah rendah dan kolestrol tinggi
 • Penuaan
 • Gusi dan gigi
 • Tulang
 • Kulit
 • Luka yang lambat sembuh
 • Mata
 • Darah yang bertoksin
 • Hati
 • Ph yang tidak seimbang serta berasid
 • Hormon
 • Ketidaksuburan
 • Metabolisme
 • Fungsi kognitif

Sebagaimana kebanyakan sayur-sayuran hijau yang lain, brokoli kelihatan lebih menonjol apabila melibatkan pencegahan kanser. Semua sudah maklum bahawa kita boleh mencegah kanser secara berkesan melalui diet kita dan kajian mengenai ciri-ciri perlindungan terhadap kanser yang dimiliki oleh brokoli ini telah pun diterbitkan melalui pelbagai kajian.

Termasuklah juga the American Cancer Society yang menyarankan untuk mengambil brokoli serta sayur-sayuran yang memiliki keupayaan untuk membunuh kanser beberapa kali seminggu untuk mendapatkan perlindungan yang lebih baik.

Pengambilan brokoli membuktikan bahawa terdapat pelbagai cara tubuh badan kita lakukan untuk melawan kanser termasuklah menyediakan antioksidan, melancarkan penghasilan enzim dan mengawal proses apoptosis serta kitaran sel.

Brokoli tergolongan dalam sayur-sayuran yang spesis krusiferus (cruciferous) yang mana satu keluarga dengan sayur-sayuran seperti bok choy, kubis, lake, Swiss chard serta sayur-sayuran lain yang boleh menyalamatkan nyawa.

Kesemua sayur-sayuran ini kaya dengan nutrien yang tergolong dalam keluarga pitokimia bernama isotiosianat. Selain itu, brokoli juga mengandungi sulforafan dan indol – yang merupakan dua jenis antioksidan yang kuat serta bertindak sebaagi perangsang untuk proses detoks enzim yang melindungi struktur DNA.

Brokoli juga kaya dengan sumber mineral dan vitamin seperti vitamin B6 yang membantu kepada kesihatan  jantung dan otak. Khasiat brokoli kepada jantung dengan cara mencegah jantung daripada mengalami serangan jantung serta strok dan memastikan arteri sentiasa bersih. Dalam masa yang sama, memperbetulkan paras kolestrol yang tinggi serta tekanan darah.

Selain itu, brokoli juga turut memberikan kebaikan kepada penampilan anda. Kandungan vitamin A yang tinggi dalam brokoli sangat diperlukan oleh kesihatan kulit, mata serta tahap kesuburan anda. Tambahan pula, zat yang berasal daripada vitamin A sendiri iaitu beta-karotina pula sangat diperlukan untuk kesihatan hati, fungsi sistem imun dan juga didapati berupaya bagi melawan kanser.

Fakta Nutrisi Brokoli

Brokoli secara umumnya merupakan sejenis tumbuhan hijau yang boleh dimakan. Ia juga berasal daripada keluarga kubis yang mana turut dikenali dengan nama Brassica oleracea. Disebabkan oleh ia lebih mirip kepada kubis dan juga memiliki khasiat yang serupa dengan kubis, maka muncullah perkataan brokoli yang berasal daripada Itali iaitu broccolo, yang membawa maksud “benjolan bunga sebiji kobis.”

Disebabkan oleh brokoli ini berupaya untuk melawan kanser, ia juga turut diketahui sebagai sumber utama yang membekalkan kandungan vitmain dan mineral yang tinggi. Sebagaimana yang anda boleh lihat, brokoli ini secara semula jadinya kaya dengan sumber serat, protein  berasaskan tumbuhan, vitamin K, A, C dan sebagainya.

Satu cawan Brokoli yang dimasak mengandungi :

 • 55 kalori
 • 4 gram protein
 • 5 gram serat
 • 0 gram lemak
 • 100 mikrogram vitamin K
 • 101 miligram vitamin C
 • 120 miligram vitamin A
 • 168 mikrogram folat
 • 0.4 miligram vitamin B6
 • 0.4 miligram mangan
 • 457 miligram kalium
 • 105 miligram fosforus
 • 33 miligram magnesium
 • 62 miligram kalsium

7 Khasiat Brokoli

1. Melawan Kanser

Seperti yang sudah anda ketahui, brokoli merupakan salah satu cara rawatan kanser secara semula jadi serta merupakan sumber kepada sebatian isotiosianat yang mampu melawan kanser dengan cara mengurangkan tekanan oksidatif, meneutralkan karsinogen serta toksin.

Ia melakukannya dengan cara mengurangkan kesan beracun daripada toksin yang berasal daripada diet yang tidak sihat, pendedahan kepada persekitaran yang tidak sihat, terdedah kepada bahan-bahan logam berat serta proses penuaan.

Isotiosianat bekerja dengan cara merangsang rembesan satu bahan kimia pembunuh karsinogen yang mempercepatkan pengeluaran toksin daripada tubuh badan. Banyak kajian yang menunjukkan bahawa makan yang kaya dengan antioksidan seperti brokoli dan yang jenis dengannya ini boleh melambatkan pertumuhan tumor dan menghentikan kerasakan DNA daripada terjadi. Jadi, sayur-sayuran jenis ini diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit kanser kolon, prostat, usus, payu dara, paru-paru dan kanser-kanser yang lain.

Tambahan pula, selain daripada mengandungi paras isotiosianat yang tinggi, brokoli juga mengandungi bahan pencegah kanser yang merupakan sejenis pitokimia yang bernama sulforafan. Sebatian pencegah penyakit ini meningkatkan pengaktifan enzim yang dikenali sebagai enzim fasa 2 yang sangat berupaya untuk melawan toksin dalam tubuh badan.

Hakikatnya, sulforafan juga merupakan antara pendorong enzim fasa 2 bagi mana-mana pitokimia yang dikenal pasti serta membantu mengurangkan risiko bagi sesetengah kanser yang membawa kepada kematian seperti kanser prostat.

Sayur-sayuran seperti brokoli ini juga dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser payu dara dan kanser serviks yang mana menjadikan brokoli sebagai makanan yang sangat penting kepada golongan wanita . Hal ini disebabkan oleh kesan yang diberikan oleh brokoli tersebut kepada hormon estrogen dalam tubuh badan.

Kesannya, nisbah estrogen yang baik akan ditingkatkan manakala akan mengurangkan nisbah estrogen yang berbahaya. Golongan lelaku juga secara semula jadinya memiliki paras estrogen yang rendah di dalam tubuh badan mereka, maka brokoli akan membantu mencegah berlakunya penyakit kanser yang berkait dengan estrogen.

2. Mengekalkan Kekuatan Tulang

Brokoli merupakan satu sumber vitamin K, kalsium, magnesium, kalium yang penting diperlukan untuk tulang, kuku dan gigi. Kandungan vitamin K dan zat besi yang tinggi juga penting untuk mengekalkan kandungan mineral dalam tulang selain daripada memberikan faedah lain seperti menyihatkan darah dan meningkatkan tenaga.

Ada sesetengah orang mengatakan bahawa vitamin K membantu membina tulang yang lebih sihat berbanding kalsium. Hanya dengan 1 cawan brokoli memberikan kira-kira 270 % daripada kandungan vitamin K yang diperlukan.

Terdapat juga bukti yang mengatakan bahawa vitamin K dan vitamin D bersama-sama bekerja untuk memberikan kesan metabolisme tulang dan kekurangan vitamin K atau D boleh meningkatkan risiko penyakit tulang. Vitamin K juga boleh memberikan kesan positif kepada keseimbangan kalsium serta kunci kepada meneral dalam metabolisme tulang.

Kalsium yang terkandung dalam brokoli ini juga sangat penting untuk mencegah gejala kekurangan kalsium dan membantu kepada pertumbuhan gigi serta tulang yang sihat lebih-lebih lagi bagi mereka yang sudah berusia.

Sekiranya tubuh anda tidak mendapatkan kalsium yang mencukupi, kesannya tubuh badan anda akan mencuri kalsium daripada tulang anda bagi menyeimbangkan kandungan kalsium dalam darah. Maka, mengambil lebih banyak brokoli bertindak sebagai rawatan osteoporosis semula jadi serta antara rawatan pencegahan awal.

3. Mengekalkan Kesihatan Jantung

Kajian epideminologi yang telah diterbitkan dalam the American Journal of Clinical Nutrition telah menunjukkan bahawa lebih tinggi pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, terutamanya sayur-sayuran seperti brokoli, ia akan membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Kandungan serat yang tinggi dalam brokoli sangat baik untuk mengurangkan kolestrol secara semula jadi dan pantas. Ia mencegah kolestrol daripada memasuki salur darah dengan cara mengumpulkan kolestrol bersamanya dan seterusnya dikeluarkan daripada tubuh badan.

Sulforafan yang terkandung dalam brokoli juga terbukti dapat mengurangkan tekanan darah tinggi di samping membaiki fungsi buah pinggang manakala sebatian yang dinamanakan sebagai lutein juag terdapat dalam brokoli boleh membantu mencegah penebalan saluran arteri dan pembentukan plak yang boleh membawa kepada masalah jantung.

Brokoli juga kaya dengan mineral yang diperlukan untuk mengurangkan keradangan, melawan kesan kerosakan disebabkan oleh radikal bebas dan melindungi kesihatan jantung. Mineral yang dimaksudkan ialah seperti kalsium, kalium dan magnesium.

Sebagai contoh, adalah umum diketahui bahawa kalsium memainkan peranan untuk mengekalkan kesihatan tulang tetapi ia juga membantu untuk darah anda membeku serta menjadikan otot-otot dan saraf-saraf anda berfungsi dengan baik.

4. Meningkatkan Kesihatan Perut dan Sistem Pencernaan

Selain daripada membantu menyihatkan jantung, makanan yang kaya dengan serat juga membantu menjadikan sistem penghadaman yang sihat. Makan makanan yang kaya dengan serat akan melancarkan pergerakan tinja dalam usus, menyihatkan kolon, menjadikan saluran pencernaan lebih bersifat alkali, mencegah sembelit dan gejala-gejala yang melibatkan sistem pencernaan.

Sebatian Isotiosiant sulforafan yang terkandung dalam brokoli juga sangat berupaya untuk melawan bakteria-bakteria jahat di dalam perut dan mencegah pengoksidaan yang membawa kepada kanser yang melibatkan organ pencernaan.

Kajian yang dilakukan oleh the Division of Clinical Pharmacology di Tokyo University of Science mendapati bahwa apabila seekor tikus makmal diberikan makanan yang mengandungi brokoli, hasilnya bakteria penyebab gastrik telah berkurangan, tumbersaran ketumbuhan dan keradangan turut berkurangan serta tindak balas antioksidan yang tinggi telah meningkatkan tindak balas imun juga.

Brokoli juga dapat membatu proses detoksifikasi secara semula jadi disebabkan oleh kandungan pitonutriennya yang membantu fungsi hati dan membersihkan darah seperti glucoraphanin, gluconasturtiian dan glucobrassicin.

5. Mengekalkan Kesihatan Mata dan Penglihatan

Tidak ramai yang mengetahui  tentang khasiat brokoli kepada mata anda daripada penyakit yang melibatkan mata. Brokoli mampu memberikan kesan positif kepada kesihatan mata disebabkan oleh kandungan carotenoid yang tinggi dikenali sebagai lutein dan zeaxanthin yang sangat diperlukan oleh mata dan mengekalkan penglihatan yang baik sehingga usia tua.

Brokoli juga membantu melindungi penglihatan mata dan menghentikan kesan UV daripada terjadi pada retina mata dan kornea. Satu diet yang mengandungi makanan seperti brokoli mampu memberikan antioksidan, vitamin C dan vitamin A sebagai rawatan semula jadi bagi penyakit mata yang menyebabkan gejala kebutaan dalam kalangan golongan dewasa.

6. Memberikan Kulit yang Sihat

Mahu mengekalkan kulit yang kelihatan sihat dan muda walaupun di usia tua? Makan lebih banyak brokoli, terima kasih kepada sulforafan yang membantu membaiki kerosakan kulit serta memberikan kulit yang sihat.  Kandungan vitamin A dan vitamin C mencegah pemecahan kolagen, kanser kulit, kedutan dan keradangan kulit.

7. Membantu Mengurangkan Berat Badan

Brokoli merupakan salah satu makanan yang kaya dengan nutrien di Bumi. Satu cawan brokoli yang dimasak mengandungi kira-kira 50 kalori namun selain itu ia turut mengandungi serat, protein dan bahan detoks yang bentuk pitokimia.

Sebagai satu karbohidrat kompleks yang kaya dengan serat, brokoli merupakan satu pilihan yang bagus untuk menyeimbangkan kandungan gula dalam darah, memberikan tenaga serta membantu menjadikan anda kenyang.

Mahukah anda mengethaui rahsia untuk mengurangkan berat badan? Masukkan makanan yang kaya dengan nutrien serta rendah kalori dalam hidangan anda. Brokoli pula kaya dengan air jadi ia akan menyebabkan anda berasa kenyang dan tidak mudah untuk makan secara berlebihan.

Sejarah Brokoli

Brokoli telah dimakan bahkan dihargai oleh masyarakat Itali sejak berabad-abad lamanya. Ia merupaakn makanan yang biasa diambil oleh masyarakat di timur Mediterranean dan Asia Kecil. Apabila diimbas semula sejarahnya, brokoli sebenarnya memiliki hubungan dengan masyarakat Rom Kuno yang mana mereka semua telah menanam brokoli untuk dimakan.

Brokoli telah dibawa pertama kali ke England pada pertengahan kurun ke-18 dan kemudiannya diperkenalkan di A.S oleh para pendatang Itali namun penggunaan brokoli di A.S tidaklah meluas sehinggalah pada pada tahun 1921-an yang mana ia sudah menjadi terkenal di sana sehingga ke hari ini.

Sungguhpun brokoli tergolong dalam kalangan sayur-sayuran yang baharu, namun khasiatnya menjadi sebutan di seluruh dunia.

Terdapat banyak jenis brokoli yang dimakan di seluruh dunia termausklah di brokoli China dan Rapini (dikenali sebagai brokolo rabe di A.S). Jenis yang kuran dimakan seperti Tenderstem Broccoli dan Beneforté.

Bagaimanakah Cara untuk Membeli dan Memasak Brokoli?

Adalah penting untuk kita membeli brokoli organik walaubagaimana sekalipun-melihatkan sayur-sayuran kini ditanam dengan disembur dengan bahan-bahan kimia setiap tahun. Namun begitu, anda sentiasa boleh mencari brokoli yang segar daripada para peladang dan pasar  tani. Brokoli yang disejukbekukan juga merupakan pilihan yang baik dan menjimatkan.

Bahagian kepalanya yang berbentuk seperti pokok itu merupakan bahagian brokoli yang paling sering dimakan. Seluruh bahagainnya boleh dimakan dan kaya dengan pelbagai nutrien. Ramai pakar pemakanan menyarankan untuk memakan batangnya di mana bahagian itu dikatakan merupakan makanan yang kaya dengan serat dan bahagian daunnya pula kaya dengan pelbagai nutrien.

Brokoli adalah lebih baik sekiranya dimakan secara mentah, walaupun ia boleh menyebabkan sakit perut apabila dibandingkan dengan yang telah dimasak. Nutrien brokoli boleh musnah sekiranya dipanaskan pada suhu yang tinggi, maka, adalah terbaik sekiranya ia dimasak pada suhu yang sederhana dan dalam masa yang pendek.

Brokoli bersifat mudah untuk terbakar dan menjadi lembik apabila ia terlebih masak dan ia pasti tidak akan menyelerakan. Sesetengah cara yang mudah untuk memasak brokoli ialah dengan memastikan ia cukup sekadar menjadi lembut serta ditambah dengan minyak zaitun. Kemudiannya, celurkan di dalam air didih untuk beberapa minit atau panggang selama 20 minit di dalam ketuhar.

Anda juga boleh menyediakan brokoli dengan cara stim selama empat atau lima minit sehingga ia menjadi lembut. Cara ini merupakan cara yang terbaik untuk mengekalkan khasiatnya.

Beberapa Resipi Brokoli yang Menyihatkan

Berapa banyakkah resipi yang anda boleh gunakan dengan brokoli? Mudah sahaja: Manfaatkan segala khasiat yang terkandung di dalamnya dengan cara memanggangnya bersama lemon bawang putih untuk menjadi satu hidangan sampingan yang mudah, tambahkan sedikit pasta, kisarkan ia bersama pesto dan sos yang lain, ataupun boleh tambahkan  brokoli kepada sandwich atau taco.

Brokoli boleh digunakan dengan pelbagai perasa dan jenis masakan. Ia boleh dijadikan hidangan sarapan, makan tengah hari atau makan malam. Cuba tambahkan padanya minyak zaitun, bawang putih, tomato, bawang merah, lemon, parsley, halia, daun kari dan juga rempah-rempah yang lain.

Brokoli juga boleh dimakan dengan makanan yang kaya dengan lemak sihat seperti minyak zaitun atau minyak kelapa. Hal ini disebabkan oleh kedua-duanya mengandungi vitamin yang larut lamak. Maka ia mudah dihadam dan diserap ke dalam tubuh badan bersama lemak. Vitamin tersebut ialah vitmain A, vitamin C, vitamin E dan vitamin K.

Berikut merupakan beberapa resipi ringkas yang menggunakan brokoli :

Broccoli Salad

Masa yang diambil : 5 minit

Hidangan : 2–4 orang

BAHAN-BAHAN :

 • 1 kuntum broccoli ( Rendam dalam air panas dalam 2-5 saat)
 • 1/2 cawan biji bunga matahari
 • 1/2 cawan kismis
 • 1/2 cawan bawang hijau yang dicincang
 • 3/4 cawan yogurt
 • 2 sudu makan cuka teen
 • madu secukup perisa

CARA-CARA :

Campurkan semua bahan-bahan tersebut di dalam mangkuk besar. Sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidang.

Pertimbangan Ketika Memakan Brokoli

Sesetengah orang sangat mengambil berat terhadap pemakanan mereka lebih-lebih lagi sayur-sayuran seperti brokoli. Mereka bimbang ia akan menyebabkan masalah tiroid. Namun, sebenarnya tiada apa yang perlu dibimbangkan di sini. Menurut kajian, hanya apabila pengambilan sayur-sayuran seperti brokoli yang terlalu banyak sahaja akan menyebabkan masalah tiroid. Selain itu, brokoli juga menjadi satu masalah buat mereka yang menghidap kekurangan iodin.

Justeru, saya nasihatkan sekiranya anda menghidapi masalah tiroid, anda boleh mengambilnya dalam bentuk yang telah dimasak dan simpan untuk tempoh dua hidangan sehari. Namun, kebanyakan orang mendapat kebaikan daripada pengambilan brokoli dengan banyak disebabkan khasiatnya baik untuk jantung kita.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EBOOK PERCUMA !

36 Tips Untuk Pastikan Azam Kurus Anda Berjaya!

Perkongsian ini akan membuka minda dan juga hati anda untuk melihat satu perspektif yang berbeza mengenai cara kuruskan berat badan
SAYA NAK EBOOK!
close-link