Home TIPS KURUS Diet untuk Jantung yang Sihat; 5 Mitos dan Kebenarannya
Diet untuk Jantung yang Sihat; 5 Mitos dan Kebenarannya

Diet untuk Jantung yang Sihat; 5 Mitos dan Kebenarannya

0
0

Untuk terus mengikuti perkembangan kajian terkini berkenaan diet dan  jantung yang sihat bukanlah satu tugas yang mudah di tambah pula dengan ilmu sains sendiri yang terus terkehadapan. Apabila sains berkembang, maka begitu jugalah saranan diet pemakanan. Namun sekiranya anda tidak mengikuti perkembangan terkini tentang diet bagi jantung yang sihat ( atau sekiranya anda tidak mendapatkan maklumat daripada sumber-sumber yang dipercayai) anda mungkin tidak mampu untuk memisahkan fakta sainstifik daripada unsur-unsur fiksyennya.

Beberapa Mitos dan Kebenarannya Tentang Penyakit Jantung dan Diet Sihat

1.Mitos : Adalah lebih baik untuk mengurangkan pengambilan lemak.

Kebenaran : Beberapa tahun lalu, diet rendah lemak dikatakan merupakan satu pendekatan yang terbaik bagi mengurangkan risiko sakit jantung. Namun, pemikiran sebegitu kini sudah berubah dan kebanyakan pakar kini menyarankan untuk mengamalkan diet jenis Mediterranean untuk menjaga kesihatan jantung.

Corak diet ini meletakkan keutamaan kepada sayur-sayuran, buah-buahan dan bijrin penuh. Selain itu, ia juga mengandungi makanan yang memberikan lemak yang baik untuk jantung seperti makanan laut, kekacang dan minyak zaitun yang terdiri daripada lemak monotepu dan polit-tak tepu yang berupaya untuk mengekalkan tahap lemak darah yang sihat.

Terdapat beberapa sebab yang lain untuk tidak terus meninggalkan makanan berlemak. Apabila lemak sudah dibuangkan, ia kerap kali akan digantikan dengan karbohidrat yang telah ditapis. Dalam banyak-banyak makanan yang tiada lemak, para pengilang membuang kandungan lemak namun menggantikannya dengan jumlah kalori yang sama daripada kanji atau gula yang mana ianya tidak baik untuk kesihatan anda.

2.Mitos : Diet yang Sihat adalah Tidak Menyelerakan dan Membosankan

Kebenaran : Ramai yang telah tersilap tanggapan bahawa diet yang baik untuk jantung tidak mengandungi garam dan lemak bahkan juga tidak mengandungi apa-apa perisa. Sebagaimana yang saya telah sebutkan di atas, diet yang baik untuk jantung juga termasuklah kandungan lemak yang sihat dalam jumlah yang sedarhana.

Manakala, kebanyakan sumber lemak ini bahkan memberikan perisa kepada hidangan anda. Maka, tidak ada istilah suram dan bosan apabila kita sebut sebagai sapuan jem avokado masa di atas roti penuh gantung, kacang atau bijian di atas sayur-sayuran yang distim atau renjisan minyak zaitun di atas buah tomato masak. Ketika mana kebanyakan kita makan lebih banyak natrium (garam) daripada apa yang diperlukan, ia berpunca daripada makanan berproses dan bukannya garam biasa.

Jumlah garam yang sedikit di dalam masakan umum mengetahui adalah tidak ada masalah. Penggunaan bahan yang berperisa seperti herba, bawang merah, bawang putting serta citrus secara bebas merupakan jawapan kepada kesuraman dan kebosanan yang didakwa sebelum ini.

3.Mitos : Lemak Tepu adalah tidak Baik untuk Jantung

Kebenaran : Baru – baru ini, isu ini sudah menjadi bualan hangat. Perbincangannya juga rancak di tambah dengan laporan-laporan perubatan terkini yang telah mengenal pasti hubungan antara lemak tepu dengan penyakit jantung. Mereka justeru menyarankan bahawa lemak tepu bukanlah seburuk yang disangka selama ini namun laporan tersebut pula telah dikritik oleh banyak kumpulan saintis yang mendakawa bahawa laporan tersebut adalah tidak boleh diterima.

Bagi mereka, terdapat bukti lagi yang mengatakan bahawa pengambilan lemak tepu yang tinggi boleh menyebabkan risiko penyakit jantung. Saranan terkini diteruskan untuk menyeru kepada pengurangan dalam pengambilan lemak tepu secara menyeluruh dan menggantikan lemak tepu dengan lemak tepu yang bersumberkan sumber yang sihat.

4.Mitos : Cara Terbaik untuk Menurunkan Paras Kolestrol di dalam darah anda ialah dengan mengurangkan makanan berkolestrol

Kebenaran : Walaupun bunyinya intuitif, jumlah kolesterol anda makan bukan punca utama kolesterol di dalam aliran darah anda. Kebanyakan kolesterol yang beredar dalam sistem anda dihasilkan oleh hati anda.

Jadi, mengurangkan jumlah kolesterol yang anda makan akan menurunkan kolesterol darah anda hanya dalam jumlah yang sederhana. Tetapi itu tidak bermakna anda perlu makan makanan yang kaya dengan kolesterol dengan bebas. Banyak makanan yang tinggi kolesterol (seperti stik, sosej, bacon, keju dan aiskrim) yang juga tinggi kandungan lemaknya selain daripada lemak tepu dan kalori.

5.Mitos: Coklat Baik utuk Jantung.

Truth: Alangkah bagusnya sekiranya ia menjadi kenyataan. Sesuatu yang rasanya begitu sedap sebenarnya boleh baik untuk anda? Sebelum anda mula menginginkannya, berikut adalah apa yang anda perlu tahu mengenai coklat dan jantung anda.

Coklat dibuat dari kacang koko, yang mengandungi pelbagai khasiat semula jadi yang dipanggil flavanols. Ia adalah sebatian semula jadi yang membantu mengekalkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah ke jantung. Tetapi tidak semua produk coklat mengandungi kandungan flavanols yang tinggi.

Kandungan Flavanol akhirnya menurun apabila koko diproses menjadi coklat. Ditambah dengan lebih banyak gula, susu dan bahan-bahan lain yang ada di dalam coklat, akhirnya jumlah flavanols berkurangan dalam produk akhirnya. Itulah sebabnya mengapa coklat gelap secara amnya mempunyai kandungan flavanol lebih tinggi daripada susu coklat.

Terdapat cara lain untuk mendapatkan flavanols anda tanpa lemak, gula dan kalori yang biasanya terkandung di dalam coklat. Sumber-sumber lain yang baik termasuklah beri, epal, kacang, bawang dan teh. Jadi, perlu diingat bahawa disebabkan kandungan lemak dan gula mereka, banyak produk coklat boleh melampaui bajet kalori anda. Jika anda terlalu menginginkannya, makanlah sedikit kerana anda sukakan rasanya, bukan kerana anda percaya bahawa coklat akan menghindari penyakit jantung.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *