Home Health 8 Makanan yang Dapat Menandingi Multivitamin
8 Makanan yang Dapat Menandingi Multivitamin

8 Makanan yang Dapat Menandingi Multivitamin

0
0

8 Makanan yang Dapat Menandingi Multivitamin

Makanan yang sebenar kaya dengan pelbagai nutrien. Secara umumnya, mendapatkan nutrien daripada makanan adalah lebih baik berbanding mendapatkannya daripada suplimen. Manakala, terdapat sesetengah makanan mengandungi lebih banyak nutrtien daripada yang lain.

Dalam sesetengah keadaan, satu hidangan makanan boleh memenuhi 100% keperluan harian nutrien anda. Berikut merupakan senarai 8 makanan yang menyihatkan dan kaya dengan nutrtien berbanding multivitamin.

1. Kale.

Kale sangat menyihatkan. Ia merupakan salah satu daripada makanan yang kaya dengan nutrien di bumi terutamanya vitamin K1. Vitamin K1 ini sangat diperlukan bagi proses pembekuan darah serta memainkan peranan dalam pembentukan tulang yang sihat.

Satu cawan (21 gram) kale segar mengandungi:

  • Vitamin K1: 68% (RDI)
  • Vitamin C: 22% RDI

Tambahan pula, kale juga kaya dengan serat, mangan, vitamin B6, kalium serta zat besi.

2. Rumpai Laut.

Masalah kekurangan iodin merupakan salah satu masalah yang utama melibatkan kekurangan nutrien di dunia. Ia bahkan dialami hampir 1/3 daripada penduduk dunia.

Kekurangan iodin boleh menyebabkan masalah tiroid dalam kalangan orang dewasa. Ketika kehamilan, ia juga boleh meningkatkan risiko masalah intelektual serta perkembangan bagi bayi anda.

Rumpai laut seperti kelp, nori, kombu dan wakame semuanya kaya dengan iodin. RDI-nya pula 150 mcg setiap hari. Walaubagaimanapun, perbezaan jenis rumpai laut mengandungi jumlah iodin yang berbeza.

Secara umumnya, rumpai laut perang seperti wakame dan kombu, mengandungi iodin yang lebih tinggi daripada rumpai laut hijau seperti nori. Kombi pula mengandungi iodin yang paling tinggi.

Satu gram kombu kering boleh mengandungi 2,343 mcg iodin yang mana lebih tinggi berbanding RDI. Namun begitu, kandungan iodinnya juga melebihi daripada sukatan yang sepatutnya iaitu 1,100 sehari. Disebabkan itu, rumpai laut tidak boleh diambil setiap hari memandangkan sekiranya berlebihan ia boleh memberikan kesan negatif.

Sungguhpun begitu, pengambilan rumpai laut secara berkala bukan sahaja murah bahkan ia merupakan cara yang berkesan untuk mengatasi masalah kekurangan iodin.

3. Hati.

Hati merupakan bahagian haiwan yang paling bernutrisi. Ia kaya dengan pelbagai nutrien yang penting termasuklah vitamin B12, vitamin A, zat besi, folat dan kuprum.

Pengambilan Vitamin B12 pula sangat penting memandangkan kebanyakan orang mengalami masalah kekurangannya. Ia memainkan peranan yang penting kesihatan sistem sel, otak dan saraf.

Hati lembu mengandungi vitamin B12, vitamin A serta kuprum yang tinggi. 3.5 auns (100 gram) hati lembu memberikan:

  • Vitamin B12: 1,200% RDI
  • Vitamin A: 600–700% RDI
  • Kuprum: 600–700% of RDI

Walaubagaimanapun, pastikan anda tidak makan hati lebih daripada sekali atau dua kali setiap minggu. Hal ini disebabkan anda boleh terdedah kepada risiko ketoksikan nutrien.

4. Kacang Brazil.

Sekiranya anda mengalami kekurangan selenium, kacang Brazil boleh menjadi snek yang bagus untuk anda. Selenium sangat diperlukan untuk sistem tiroid dan imun begitu juga aktiviti antioksidan.

RDI-nya pula antara 50-70 mcg yang mana boleh dicapai dengan hanya mengambil 1 biji kacang Brazil. Setiap biji kacang boleh memberikan sehingga 95 mcg selenium.

Had bagi pengambilan selenium sehari adalah kira-kira 300 hingga 400 mcg sehari bagi golongan dewasa. Jadi, pastikan anda tidak makan kacang Brazil ini secara berlebihan.

5. Kerang-kerangan.

Kerang-kerangan seperti kepah dan tiram merupakan antara makan laut yang mengandungi banyak nutrien. Kepah kaya dengan vitamin B12.

3.5 auns (100 gram) memberikan kira-kira 1,600% daripada RDI. Tambahan pula, ia juga mengandungi vitamin B yang lain seperti kalium, selenium dan zat besi.

Tiram juga sangat bernutrisi. Ia kaya dengan zink dan vitamin B12. Hanya dengan 3.5 auns (100 gram), mengandungi 200 sehingga 600% daripada RDI bagi setiap nutrien.

Kepah dan tiram merupakan makanan yang bagus untuk golongan yang berusia. Vitamin B12 yang tinggi diperlukan selepas usia menjangkau 50 tahun disebabkan sistem pencernaan anda sudah tidak mampu lagi menyerap vitamin tersebut seiring dengan peningkatan usia.

6. Ikan Sardin.

Ikan sardin merupakan sejenis ikan yang kecil, berminyak serta kaya dengan nutrien. Sungguhpun ia seringkali diproses dan dipek di dalam tin, ikan sardin juga boleh dibakar, salai atau dijeruk ketika masih segar.

Ikan sardin kaya dengan EPA dan DHA serta asid lemak omega-3 yang dapat meningkatkan kesihatan jantung. 3.75 auns (92 gram) ikan sardin mengandungi lebih daripada separuh RDI bagi DHA dan EPA. Ia juga memberikan kira-kira 300% daripada RDI bagi vitamin B12.

Tambahan pula, ikan sardin juga boleh dikatakan mengandungi sedikit hampir kesemua nutrien yang anda perlukan seperti selenium dan kalsium.

7. Lada Benggala Kuning.

Lada benggala kuning merupakan sumber vitamin C yang terbaik. Vitamin C merupakan vitamin yang penting. Ia juga juga larut air yang bermakna tubuh anda tidak menyimpan vitamin C secara berlebihan. Namun, pengambilannya secara berkala juga sangat penting.

Kini, masalah kekurangan vitamin C yang dikenali sebagai scurvy kini masih lagi tidak biasa berlaku di Barat. Antara simptomnya seperti keletihan, ruam pada kulit, sakit otot serta masalah pendarahan.

Manakala pengambilan vitamin C yang tinggi pula dikaitkan dengan fungsi imun, pengurangan kerosakan DNA serta mengurangkan beberapa jenis penyakit kronik.

Satu biji lada benggala kuning (186 gram) memberikan kira-kira 600% daripada RDI vitamin C yang mana kira-kira 75-90 gram. Sebagai bandingan, kandungan vitamin C dalam lada benggala kuning adalah kira-kira 3-4 kali lebih banyak berbanding buah oren.

8. Minyak Ikan Kod.

Kekurangan vitamin D merupakan salah satu daripada masalah kekurangan nutrisi yang utama di dunia. Hal ini disebabkan oleh sumber makanan yang mengandungi vitamin D sendiri adalah jarang ditemui.

Antara makanan yang mengandungi vitamin D seperti ikan berlemak, minyak ikan serta kuning telur dan candawan. Vitamin D sangat diperlukan untuk kesihatan tulang. Ia juga sangat penting bagi pelbagai proses dalam tubuh badan termasuklah fungsi sistem serta pencegahan kanser.

Minyak ikan kod merupakan makanan tambahan yang terbaik kepada mana-mana diet terutamanya bagi mereka yang hidup jauh daripada Khatulistiwa di mana vitamin D tidak boleh disintesiskan di dalam kulit ketika bulan-bulan musim sejuk.

Hanya dengan satu sudu makan (14 ml) minyak ikan kod mengandungi 2-3 gram lemak omega-3 dan 1400 IU vitamin D. Ia bahkan lebih daripada 200% RDI bagi vitamin D.

Walaubagaimanapun, jumlah minyak ikan kod yang sama juga memberikan 270% daripada RDI vitamin A. Vitamin A pula boleh jadi berbahaya sekiranya ia diambil dalam jumlah yang berlebihan. Oleh itu, bagi orang dewasa dinasihatkan untuk tidak mengambilnya lebih daripada dua sudu makan (28 ml) minyak ikan kod setiap hari.

RUMUSAN

Sungguhpun multivitamin boleh memberikan kebaikan kepada sesetengah orang, ia sebenarnya tidak diperlukan sangat pun. Dalam sesetengah keadaan, ia boleh menyebabkan anda mengalami terlebih nutrien.

Sekiranya anda mahu meningkatkan pengambilan nutrien anda melalui diet sahaja, anda boleh menambahkan makanan-makanan yang berkhasiat ini ke dalam rutin harian anda.

Sumber artikel di sini. 

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *