Home TIPS KURUS 7 Cara atasi Berat Badan Statik atau Plateau
7 Cara atasi Berat Badan Statik atau Plateau

7 Cara atasi Berat Badan Statik atau Plateau

0
0

Ramai yang memberikan persoalan kepada saya dan selalunya akan sedih bila berat badan statik atau plateau. Oleh itu kali ini saya akan berikan cara untuk atasi berat badan statik atau plateau.

7 Cara Atasi Berat Badan Statik atau Plateau

1.Weight Loss vs Body Composition

Kadang-kadang berat statik atau plateau tapi bentuk badan berubah. Lagi-lagi kalau anda lalui program senaman dan pemakanan yang baik di mana: 1) lemak berkurangan 2) otot naik. Gabungkan ini mungkin tidak lah bantu anda kurang berat tapi you look better. Jangan fokus kepada angka berat semata-mata.

2.Senaman

 Pelbagaikan lah senaman untuk terus berikan perangsang berkualiti kepada badan untuk terus berubah. Kalau anda asyik buat senaman yang sama sepanjang masa, badan tiada sebab untuk breakthrough the plateau.

3.Dapatkan Rehat Secukupnya

Pastikan anda tidak abaikan kepentingan berehat as part of your fitness routine and lifestyle. Tanpa rehat yang berkualiti badan akan stres.

4. Elakkan Stress

Anda jika perlukan elakkan stress dalam mengamalkan diet anda, jika anda stress akan memberikan kesan kepada berat badan anda. So dont stress , enjoy you meal dan be healthy

5.Kualiti Makanan

Fokus kepada kualiti makanan anda dan macro-nutrient anda. Apabila dan sudah mahir mengawal makanan yang berkualiti dan sihat, penting untuk anda baiki kualiti seperti kurang garam, kurang makanan proses, lebihkan serat, baiki ratio macros anda dll.

6.Trial and Error

Get to know your body dan eksperimen lah dengan bentuk senaman dan pemakanan yang berbeza. Apa yang berkesan untuk orang lain tidak semestinya berkesan untuk anda dan sebaliknya.

7. Bersabar

Ini sangat penting , sebab apabila kita melakukan perubahan dalam pemakanan kita aspek kesabaran kena sangat tinggi dan kita perlu bersabar dengan berat statik sekarang, kerana ada orang yang alami berat statik sebulan atau dua bulan, nasihat saya teruskan dengan apa yang anda lakukan dan konsisten lakukan

 

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *