Home TIPS KESIHATAN 5 Tips untuk Mengetahui dan Mengurangkan Pengambilan Gula Tambahan
5 Tips untuk Mengetahui dan Mengurangkan Pengambilan Gula Tambahan

5 Tips untuk Mengetahui dan Mengurangkan Pengambilan Gula Tambahan

0
0

Pada masa kini pegambilan gula tambahan secara berlebihan tanpa kita sedari. Banyak gula tambahan yang kita minum atau makan secara berlebihan. Jika anda mahu kurangkan pengambilan gula, anda perlu tahu di mana untuk mengesannya. Ia bersembunyi di dalam makanan kita setiap hari.

Untuk mengurangkan pengambilan gula tambahan ketika makan adalah suatu yang sukar, dan  sudah tentu kita sukakannya. Pasti, ia adalah sukar untuk melepaskan sesuatu yang rasa yang menyelerakan, tetapi apa yang benar-benar membuatkan untuk makan makanan yang kurang gula menjadi sukar ialah hakikat yang perlu kita ketahui bahawa ia adalah hampir mustahil untuk mengelakkannya.

Terdapat begitu banyak gula tambahan di dalam makanan yang dimakan oleh begitu ramai orang dewasa di Amerika iaitu kira-kira 22 sudu teh gula (350 kalori) setiap hari. Ini bermakna kita makan kira-kira 3 paun gula dalam seminggu, atau 150 paun satu tahun, atau hampir 18% kalori daripada jumlah daripada gula sahaja. Dari manakah gula ini datang?

Apakah itu Gula Tambahan?

Sesetengah gula wujud secara semulajadi dalam makanan, seperti laktosa (gula susu semulajadi) atau fruktosa asli yang menambahkan kemanisan buah-buahan. Kedua-duanya bukan gula tambahan, bahkan hanya satu komponen makanan yang ada dalam keadaan semula jadi.

Tapi, gula tambahan sebagaimana namanya itu ialah gula yang ditambah ke dalam makanan ketika proses penghasilannya atau ketika proses penyediaannya atau ketika di atas meja.

Apabila anda menyapu jem pada roti bakar anda atau menabur gula dalam kopi anda, atau apabila resipi yang memerlukan bahan yang manis, anda sebenarnya sedang menambah gula ke dalam makanan anda.

Tetapi sekiranya kita makan makanan yang diproses, kita sebenarnya makan longgokan gula tambahan masuk ke dalam badan kita. Apabila sesuatu makanan itu diproses, ia akan berubah daripada keadaan semula jadi mereka serta kandungan gula yang banyak juga ditambah dalam proses tersebut. Sebiji epal segar mengandungi gula asli di dalamnya, mungkin 15 gram atau lebih.

Tetapi sekiranya epal tersebut diproses menjadi sos epal, anda akan mendapatkan sebanyak 15 gram gula tambahan bagi setiap hidangan. Gandum yang asli hampir-hampir tidak mengandungi gula di dalamnya. Tetapi proses apabila diproses menjadi emping bijirin yang manis, anda sebenarnya telah makan beberapa sudu besar gula tambahan dalam setiap mangkuk.

Gula dalam Makanan – Gula yang anda Lihat

Sesetengah gula tambahan cukup jelas kelihatan, seperti jem, jeli, gula, madu atau sirap yang kita letakkan pada  makanan kita. Kemudian terdapat sebanya 53 galen minuman ringan yang manis diminum oleh rakyat malaysia secara purata dalam setiap tahun. Ini menyumbangkan kira-kira satu pertiga daripada jumlah pengambilan gula tambahan yang kita ambil.

Kita juga dapat banyak gula daripada makanan seperti kek dan biskut, gula-gula dan makanan pencuci mulut sejuk beku. Ini semua adalah gula yang kita boleh lihat. Tetapi hampir satu perempat daripada gula yang kita makan adalah tersembunyi jauh di dalam makanan yang diproses.

Gula dalam Makanan – Gula yang anda tidak Lihat

Melainkan anda selalu membaca label bahan-bahan, terdapat peluang yang baik bahawa anda mengambil gula yang anda tidak tahu dari mana ia datang dan di tempat-tempat yang anda sangka tidak. Saya yakin anda tidak akan terfikir bahawa satu hidangan sos pasta mengandungi hampir 5 sudu teh gula, atau 80% daripada kalori dalam sos tomato datang daripada gula. Sebaik sahaja anda mula lihat senarai bahan-bahan, anda boleh menemui gula dalam segala-galanya baik dari sup sehinggalah sos salad.

5 Tips untuk Mengurangkan Pengambilan Gula

1.Baca Lebel Kadungan Nutrisi.

Ini merupakan langkah pertama dalam usaha untuk mengurangkan pengambilan gula anda untuk beberapa alasan. Gula datang dalam pelbagai bentuk. Jadi anda perlu membaca senarai bahan-bahan dengan teliti untuk mencari perkataan selain daripada hanya perkataan “gula.” Sukrosa, glukosa, dextrose, laktosa, maltose, sirap beras perang, jus buah-buahan, maltodextrin, sirap jagung, molases hanyalah sebahagian daripada bentuk gula tambahan. Dari sudut yang lain, anda perlu sedar bahawa gula yang semulajadi ada dalam makanan.

Laktosa di dalam susu dan fruktosa dalam buah-buahan, sebagai contoh, akan dicatat pada bahagian fakta nutrisi sebagai “gula” walaupun kedua-duanya bukan gula tambahan. Bahagian fakta nutrisi pada satu paket strawberi beku mungkin terdapat 10 gram gula bagi setiap hidangan. Tetapi itu hanya fruktosa semulajadi yang ada dalam buah-buahan. Semak senarai kandungan bahan untuk lebih kepastian, di mana dalam kes ini contohnya, “Strawberi.”

2.Maniskan Sendiri Makanan Anda.

Banyak makanan yang pra-manis, seperti bijirin, yogurt, sos salad atau susu ‘alternatif’ mempunyai jumlah gula yang mengejutkan. Beras berperisa vanila atau susu soya boleh mengandungi lebih daripada 3 sudu teh gula tambahan dalam satu cawan (240ml) bersamaan 8-auns. Beberapa jenis hidangan oat segera mengandungi lebih daripada satu sudu gula tambahan, yang datang dalam paket sangat kecil dan siapa sahaja yang makan hanya satu paket sahaja?

Satu hidangan yogurt pula mengandungi 30 gram (7 ½ sudu teh) gula. Bahkan jika anda menambah gula sendiri ke makanan ini, anda pasti boleh mengurangkan kandungan gulanya. Untuk mengurangkan kandungan gula lagi, cuba maniskan bijirin dengan hirisan pisang atau buah beri. Ada satu lagi cara; gunakan kurma atau kismis serta beberapa titik ekstrak vanilla ke dalam susu. Ia memberikan rasa manis dengan hanya sedikit tambahan sahaja.

3.Nikmati Perisa Manis Semula jadi.

Deria rasa anda boleh menjadi terlalu tepu dengan gula sehinggakan anda sudah tidak menghargai makanan yang mengandungi rasa manis semula jadi. Buah-buahan menjadi pengganti yang paling sesuai sebagai pencuci mulut yang manis. Selain itu rempah yang manis seperti kayu manis, buah pala atau cengkih juga boleh turut bertindak sebagai perisa manis untuk buah bijirin atau yogurt sebagai pengganti kepada gula.

4.Elakkan daripada Gula yang berbentuk cecair.

Ia adalah satu cadangan yang jelas, saya tahu. Tetapi apabila anda mempertimbangkan bahawa separuh daripada penduduk Amerika Syarikat minum minuman manis pada mana-mana hari, atau sebanyak 25% daripada orang dewasa Amerika Syarikat mengambil 200 kalori sehari daripada minuman manis, bahkan diambil secara berulang kali.

Kurangkan pengambilan minuman ringan, kopi dan teh yang manis dan minuman buah seperti air limau. Sebaliknya, gantikan dengan teh yang ditambah dengan beberapa keping citrus atau sepotong buah-buahan air untuk mendapatkan minuman tanpa kalori.

5.Dapatkan Gambaran Berapa Banyak Gula yang anda makan.

Kadang-kadang ia amat membantu jika anda dapat menggambarkan berapa banyak gula yang sebenarnya anda makan. Jadi di sini terdapat satu petua untuk anda. Tiap-tiap empat gram gula yang tersenarai di bahagian fakta nutrisi adalah sama dengan sudu teh gula atau kira-kira satu gula kiub.

Label soda yang menyenaraikan 36 gram gula bagi setiap satu  hidangan mungkin seperti tidak buruk, tetapi apabila anda gambarkan sebagai sembilan ketul gula kiub, anda mungkin akan berfikir dua kali tentang untuk meminumnya.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EBOOK PERCUMA !

36 Tips Untuk Pastikan Azam Kurus Anda Berjaya!

Perkongsian ini akan membuka minda dan juga hati anda untuk melihat satu perspektif yang berbeza mengenai cara kuruskan berat badan
SAYA NAK EBOOK!
close-link