Home TIPS KESIHATAN 12 Makanan Melawan Kanser Yang Terbaik
12 Makanan Melawan Kanser Yang Terbaik

12 Makanan Melawan Kanser Yang Terbaik

0
0

Kanser merupakan masalah kesihatan sedunia yang utama menjangkiti jutaan orang setiap tahun. Lebih daripada 100,000 juta orang di Malaysia menghidap kanser setiap tahun. Kaum wanita merupakan yang paling ramai menghidap kanser. Oleh itu amalan pemakanan yang sihat serta mengamalkan makanan  melawan kanser adalah perlu sebagai langkah berjaga-jaga

Punca utama yang menjadikan kanser menyebabkan kadar kematian yang tinggi ialah disebabkan oleh kelakuan sel yang tidak terkawal yang kebiasaannya merupakan hasil daripada pembiakan sel kanser, tumor dan metastasis.

Adakah Anda Makan Makanan Melawan Kanser Setiap Hari ?

Ramai penghidap kanser bernasib baik apabila mengambil kombinasi makanan yang melawan kanser secara semula jadi di rumah. Ia adalah lebih baik berbanding rawatan kanser secara konvensional untuk mengubati penyakit mereka.

Kedua-dua pendekatan ini membantu seluruh tubuh badan dan minda dalam proses penyembuhan yang kadang-kala mengambil masa yang lama dan sukar. Kini, gabungan antara rawatan kimoterapi dan terapi nutrisi berupaya untuk menyelamatkan nyawa beribu-ribu pesakit kanser.

Keradangan merupakan isu yang berkaitan dengan pertumbuhan dan perkembangan sel kanser. Hasil daripada kajian mendakwa bahawa 30 hingga 40% daripada semua jenis kanser boleh dicegah dengan gaya hidup dan diet yang sihat!

Menurut sumber yang lain juga mengatakan bahawa peratusannya sebenarnya adalah lebih tinggi iaitu sekitat 75% daripada masalah kanser berkaitan dengan gaya hidup seseorang. 

Strategi sebenarnya bergantung kepada kawalan anda sendiri – termasuklah mengamalkan diet yang sihat, sayur-sayuran, makanan probiotik, suplimen peningkat imun, mengelakkan tekanan serta berdoa – boleh membuatkan anda rasa lebih bertenaga dan bersemangat ketika melawan penyakit ini yang memerlukan masa yang panjang untuk sembuh.

Makanan dan Tabiat yang Meningkatkan Risiko Kanser

Sama seperti penyakit jantung, diabetes, simdrom usus bocor, kesan radikal bebas merupakan punca kepada pembentukan kanser. Tatkala kita sering fikir bahawa perkataan kanser merupakan salah satu jenis penyakit, namun sebenarnya kanser melibatkan hampir 100 masalah sel yang berlaku dalam tubuh badan.

Kanser merujuk kepada pembahagian sel yang tidak terkawal sehingga membawa kepada tumor atau ketumbuhan sel yang tidak normal. Apabila sel yang tidak normal ini membahagi tanpa kawalan, ia akan menjangkiti tisu-tisu yang berdekatan dan merebak kepada anggota badan yang lain termasuklah darah dan sistem limfa.

Punca utama kepada kanser adalah bersifat kompleks dan pelbagai faktor yang terlibat. Antaranya, diet yang tidak seimbang, terdedah kepada persekitaran bertoksik, genetik, virus atau jangkitan, tekanan yang teruk, penghadaman yang tidak sihat, penyerapan nutrien yang tidak sihat dan kekurangan aktiviti fizikal.

Tatkala ramai orang memilih rawatan kanser secara konvensional seperti kimoterapi, radiasi atau dadah yang lain, sebenarnya terdapat juga risiko yang boleh dikurangkan secara beransur-ansur dengan cara mengikuti diet yang sihat disertai dengan makanan anti-keradangan dan mengawal faktor-faktor yang membawa kepada tekanan.

Makanan yang meningkatkan keradangan dan risiko kanser seperti:

  • Gula
  • Minyak yang ditapis
  • Karbohidrat yang ditapis
  • Produk tenusu konvensional
  • Daging lembu ternakan kandang

Bagaimanakah cara bagi merendahkan keradangan serta melawan kesan radikal bebas? Kuncinya ialah dengan mengambil banyak makanan yang melawan kanser yang kaya dengan antioksidan dan khasiat anti-keradangan (pitonutrien).

Hal ini juga bermaksud, mengelakkan juga makanan yang dibungkus dan diproses yang mengandungi bahan kimia yang berbahaya serta menumpukan kepada makanan yang tidak mengandungi antibiotik, bahan kimia atau toksin. Membeli makanan yang organik, dipasturkan serta tanpa perisa tambahan dapat mengurankan toksik dalam diet anda.

Penemuan daripada European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) pada tahun 2010 menunjukkan bahawa faktor diet sering kali akan berisiko tinggi untuk menyebabkan seseorang itu menghidapi kanser.

Menurut mereka, terdapat satu kaitan di antara risiko kanser dan kekurangan pengambilan sesetengah nutrien. Data daripada satu penyelidikan yang diterbitkan dalam European Journal of Cancer menunjukkan satu hubungan berlawanan antara pengambilan vitamin C yang tinggi, carotenoid, retinol, α-tocopherol dan serat dengan risiko kanser.

Setelah melalui 519,978 peserta yang tinggal di 10 buah negara Eropah, hasilnya menunjukkan bahawa mereka yang mengamalkan diet Mediterranean adalah lebih terlindung daripada kanser. Hal ini disebabkan oleh tingginya pengambilan makanan yang melawan kanser itu sendiri seperti sayur-sayuran, buah-buahan, makanan yang kaya dengan kalsium dan serat.

Kesan pengambilan tersebut akan membantu kepada pengurangan risiko kolorektal, kanser paru-paru dan payu dara. Manakala pengambilan daging merah proses, pengambilan alkohol, BMI yang tidak sihat akan menyumbang kepada peningkatan risiko kanser. Menjadi aktif dan mendapatkan vitamin D yang secukupnya juga membantu mengurangkan risiko kanser.

Apakah yang dimaksudkan dengan memilih makanan yang dapat melawan kanser? Kebanyanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran dapat membantu mengurangkan risiko kanser dan memberikan unsur perlindungan.

Maka, ia seharusnya menjadi diet utama anda. Apa yang lebih utama ialah dapatkan protein dan asid lemak sihat  yang cukup bagi memastikan sistem imun anda berfungsi dengan baik bagi mengelakkan masalah pada otot, hormon atau saraf.

12 Jenis Makanan yang Melawan Kanser

1. Sayur-sayuran Berdaun Hijau

Sayur-sayuran ini merupakan makanan utama kepada mana-mana diet sihat disebabkan ia kaya dengan vitamin, mineral, antioksidan serta enzim. Ia juga kaya dengan kalori, lemak, sodium dan toksin-toksin yang lain. Ia terdiri daripada bayam, kale, salad arugula dan lain-lain. Semuanya kaya dengan antioksidan yang diketahui berupaya dalam melawan kanser, termasuklah vitamin C dan beta-karotina (sejenis vitamin A).

Antara khasiat lain seperti glukosinalat, antibakteria dan memiliki ciri-ciri antivirus, menyahaktifkan karsinogen, membantu memprogramkan semula sel kanser bagi mematikannya serta mencegah pembentukan tumor dan metastasis.

2. Sayur-sayuran Krusiferus

Sayur-sayuran krusiferus diketahui berupaya bagi melawan kanser dan juga merupakan antara makanan yang kaya dengan vitamin C. Kebanyakannya juga kaya dengan glutation, yang dikenali sebagai antioksidan yang utama.

Kebanyakan sayur-sayuran jenis ini sangat kaya dengan nutrien yang dikenali sebagai isotiosianat yang mampu untuk mencegah kanser. Tambahan pula sayuran seperti kubis dan brokoli juga mengandungi sulforafan dan indol – yang merupakan dua jenis antioksidan dan stimulator yang kuat serta enzim penyahtoksin yang berupaya melindungi struktur DNA.

3. Beri

Buah beri merupakan antara buah yang kaya dengan antioksidan di dunia. Buah blueberry, raspberry, ceri, strawberi, beri goji, camu camu dan blackberry telah digunakan dalam banyak resipi – yang merupakan antara sumber vitamin C, vitamin A dan asid galik. Selain itu, buah beri ini juga merupakan agen anti fungus yang kuat dan meningkatkan keimunan.

Buah beri juga kaya dengan antioksidan proantosianidin, yang telah ditemui berupaya bagi melambatkan proses penuaan. Kandungan penol, zeaxantin, likopena, kriptoksantin, lutein dan polisakaradia juga merupakan antara khasiat buah beri yang lain.

4. Buah-buahan dan Sayur-sayuran Berwarna Jingga Terang ( buah citrus, labu, ubi kentang dan lain-lain)

Pigmen berwarna terang yang terdapat pada makanan daripada tumbuhan menunjukkan bahawa ia kaya dengan pitokimia terutamanya antioksidan karotenoid. Inilah antara sebab mengapa anda perlu makan makanan yang pelbagai warna.

Karotina (alpha-karotina, beta-karotina, likopena, lutein, kriptokantin) merupakan pecahan daripada vitamin A yang didapati dalam kebanyakan buah citrus, ubi kentang, beri, labu, skuash, dan pelbagai lagi makanan yang berasaskan tumbuhan.

Antara khasiat yang sering dikaji ialah beta-karotina yang menjadi nutrien yang penting bagi fungsi imun, penyahtoksik, kesihatan hati, melawan kanser kulit, mata dan organ. Manakala nutrien seperti lutein dan zeaxantin pula terbukti bagi mengelakkan kecacatan yang berkaitan dengan mata dan kulit disebabakan kedua-dua nya bertindak sebagai antioksidan yang bertindak menapis tenaga gelombang biru sekaligus melindungi proses sel supaya sihat.

Apabila melibatkan sayur-sayuran yang kaya dengan karbohidrat, kajian menunjukkan bahawa kerbohidrat kompleks seperti ubi kentang sebagainya berkait rapat dengan pengurangan risiko sesetengah kanser, terutamanya yang melibatkan saluran pencernaan. Ia lebih kepada khasiat serat.

5. Herba dan Rempah yang Segar

Kunyit, mengandungi bahan aktif yang dipanggil kurkumin yang terbukti berkesan bagi mengurangkan saiz tumor dan melawan kanser kolon dan payu dara. Bersama-sama lada hitam, kunyit juga dapat menyerap dan berupaya mengurangkan keradangan.

Dapatkan satu sudu teh serbuk kunyit dan ¼ sudu teh lada hitam, telur setiap hari dan jadikan ia sebagai minuman tonik. Anda juga boleh mengambil suplimen kurkumin sebanyak 1000 miligram sehari. Selain itu, herba lain yang turut bertindak meningkatkan fungsi sistem imun termasuklah halia mentah, lada kayenna, oregano, basil dan parsli – semua ini mudah untuk digunakan dalam pelbagai resepi, jus, hiasan dan smoothies.

6. Daging Organik

Daging organik termasuklah daging lembu atau ayam yang disarankan dalam diet untuk melawan kanser disebabkan oleh ia kaya dengan nutrien terutamanya vitamin B12. Pengambilan daging organik akan memberikan protein yang dapat membersihkan hati dan meningkatkan keupayaan bagi membuang toksin daripada darah dan saluran pencernaan.

Penyahtoksin dengan sumber-sumber selenium, zink dan vitamin B membantu untuk membersihkan darah, menghasilkan hempedu yang diperlukan bagi mencernakan lemak, menyeimbangkan hormon secara semula jadi dan menyimpan vitmain, mineral dan zat besi yang penting. Makanan yang kaya dengan mineral ini dapat membantu melawan kesan alkohol, dadah, ganguan hormon, paras triglisakarida yang berlebihan, kekurangan potassium, obesiti serta jangkitan virus.

7. Produk Tenusu Kultur

Produk susu kultur kaya dengan sumber bakteria baik atau probiotik. Ia merupakan mikroorganisma yang memberikan keseimbangan kepada mikrofilia di dalam usus anda dan membantu meningkatkan keimunan badan.

Hampir 80% daripada sistem imun anda terdapat di dalam perut. Jadi, adalah bukan sesuatu yang memeranjatkan apabila makanan probiotik dan suplimen boleh menghentikan pembesaran ketumbuhan dan membantu penggantian sel baru.

Salah satu cara yang mudah untuk mendapatkan lebih banyak probiotik secara semula jadi ialah dengan pengambilan produk-produk susu asli seperti dalam bentuk keju, kefir dan yougurt. Mentah dan dikultur adalah kuncinya di sini.

Namun, proses pempasturan produk tenusu akan memusnahkan banyak nutrien yang penting termasuklah enzim, protein dan probiotik. Kebanyakan produk tenusu hari ini kaya dengan hormon, antibiotik, penahan sakit dan racun. Maka, adalah perlu untuk mendapatkan produk yang segar dan tidak diproses.

Dapatkan enam auns susu kultur setiap hari atau juga boleh amalkan yogurt probiotik, keju, kefir susu kambing atau amasai. Keju pula kaya dengan protein sulfur dan lemak tepu yang sangat penting lebih-lebih lagi dalam diet bagi pesakit kanser. Anda juga boleh boleh meningkatkan pengambilan makanan probiotik tanpa tenusu dengan pengambilan sayur-sayuran kultur seperti kimchi, sauerkraut, kefir kelapa, kombucha atau natto.

8. Kekacang dan Bijian

Biji chia dan selasih merupakan dua makanan bijian yang kaya dengan nutrien di dunia. Ia membekalkan serat, omega-3 dan mineral-mineral yang penting. Biji hemp, bijan, labu dan bunga matahari juga berkhasiat dan kaya dengan asid lemak sebagai mana kacang walnut, kacang brazil dan almond. Ia boleh diambil bersama smoothies, dibakar dan dimakan bersama yourgurt. Amalkan sebanyak dua sudu teh setiap hari.

9. Minyak yang Tidak ditapis (Kelapa, Bijan, kod dan Zaitun)

Tidakkah anda tahu bahawa otak dan saraf anda bertindak mengawal seluruh fungsi tubuh badan anda dan kira-kira 60% daripada sistem saraf anda adalah terdiri daripada asid lemak? Masalahnya kini ialah terdapat banyak makanan yang diproses secara konvensional hari ini menggunakan minyak yang terhidrogen yang kesannya akan memusnahkan membran-membran sel kita dan akhirnya akan menyebabkan penyakit dan toksik kepada sel.

Lemak seperti ini akan memberikan masalah kepada seluruh tubuh dan membawa kepada pengurangan fungsi sistem imun, kesesakan sel serta keradangan yang akan menyebabkan penyakit. Gantikan minyak yang ditapis ini dengan minyak yang berkualiti seperti minyak bijan, minyak zaitun, minyak kod dan minyak kelapa.

Semua ini akan menyegarkan semula perut anda dan memberikan sistem imun yang lebih baik, membantu anda mengekalkan barat badan yang sihat. Tambahan pula, minyak bijan dan kod mengandungi asid lemak omega-3 yang membantu memberikan tenaga semula kepada sel anda.

10. Cendawan

Banyak khasiat yang terkandung dalam cendawan tambahan pula, rasa dan bentuk cendawan sendiri terdapat pelbagai jenis hari ini. Namun, antara cendawan yang diketahui memiliki khasiat buat sistem imun dan telah digunakan bagi melawan kanser sejak berkurun lamanya ialah cendawan Reishi, cordyceps dan maitake. Dapatkan ia samada dalam bentuk kapsul atau cecair kemudiannya digunakan untuk memasak mengikut cita rasa anda.

11. Teh Tradisional

Metastasis merupakan aspek yang membunuh dalam penyakit kanser dan terhasil disebabkan oleh beberapa proses yang saling berkaitan termasuklah pertambahan sel, angionenesis, percantuman sel, perpindahan dan jangkitan kepada tisu-tisu yang berdekatan.

Metastasis merupakan penyebab utama yang menyebabkan kematian para pesakit kanser. Disebabkan itu, ia menjadi bahan kajian yang utama dalam kajian terhadap kanser hari ini. Beberapa kajian klinikan dan epidermiologikal telah melaporkan bahawa pengambilan teh hijau boleh membantu mengurangkan risiko kanser. Teh hijau mengandungi sebatian utama polifenolik termasuklah epigallocatechin-3-gallate, yang akan menghalang pembiakan ketumbuhan dan angiogenesis.

Teh yang dihasilkan daripada daun pokok Camellia sinensis sering kali digunakan sebagai minuman diseluruh dunia selain daripada teh hijau, hitam dan oolong. Disebabkan teh tradisional dilihat memiliki khasiatnya yang tersendiri, antara teh yang banyak mengandungi khasiat untuk kesihatan manusia ialah teh hijau seperti teh hijau matcha. Ia mengandungi peratus sebatian polyphenolic yang tinggi selain daripada catechin, gallocetechin dan EGCG.

Antioksidan seperti EGCG kelihatan antara catchin yang paling kuat disebabkan oleh kesan anti0kanser yang dimilikinya. Ia kira-kira 25-100 kali lebih berkesan daripada vitamin C dan E! EGCG telah dilaporkan memiliki kaitan dengan pengawalan sel kanser dariapda terus merebak.

12. Ikan Liar

Menurut satu kajian pada tahun 2004 yang telah dijalankan boleh para pengkaji di Richerche Institute of Pharmacology mendapati, pengambilan ikan yang tinggi merupakan antara diet yang bagus bagi fungsi imun yang lebih baik.

Kajian tersebut yang mengkaji kesan diet Mediterranean yang membantu melawan kanser mendapati bahawa mereka yang dilaporkan makan ikan yang sedikit dan lebih kerap makan daging merah adalah lebih disyaki untuk menghidap kanser.

Ikan liar terutamanya ikan yang bersaiz kecil seperti salmon, makerel dan sardin merupakan makanan yang kaya dengan omega-3 yang memberikan khasiat kepada otak, hormon dan sistem saraf. Walaupun kajian terkini mendapati terdapatnya hubungan antara makanan ini dengan pencegahan kanser serta terapi anti-ketumbuhan.

Ia menunjukkan peranan omega-3 membantu bagi mencegah kanser dan mengurangkan simptom-simptom rawatan seperti kimoterapi. Omega-3 telah menunjukkan bahawa ia dapat membantu memelihara otot dan fungsinya dalam rawatan kimoterapi serta mengurangkan kesan-kesan keradangan akibat kandungan bahan kimia yang digunakan ketika rawatan itu.

Jadi anda nampak kan pemakanan sihat dan gaya hidup aktif dapat membantu anda mencegah dan melawan kanser. Mulakan pemakanan sihat tanpa alasan lagi.

Kesihatan Anda Tanggungjawab Anda !!

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

EBOOK PERCUMA !

36 Tips Untuk Pastikan Azam Kurus Anda Berjaya!

Perkongsian ini akan membuka minda dan juga hati anda untuk melihat satu perspektif yang berbeza mengenai cara kuruskan berat badan
SAYA NAK AKSES >>
close-link