Home TIPS KECANTIKAN 11 sebab yogurt wajid ada di rumah Anda
11 sebab yogurt wajid ada di rumah Anda

11 sebab yogurt wajid ada di rumah Anda

0
0

Ramai orang duk sebut yogurt kan ?Tapi tahukah kita apa sebenarnya yogurt ni? Dan kenapa lak ada orang bagitau sebab yogurt ini wajib ada di rumah anda?pasti Keliru kan . Meh sini nak kasi penerangan sikit. Baca tau jangan nak sekali imbas aje hadam cukup-cukup hehehe.

Yogurt merupakan produk olahan susu mengandung kalsium dan protein yang sangat baik. Yogurt mengandungi bakteria baik yang menyihatkan pencernaan iaituLactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus dan Streptococcus thermophillus, bahkan ia direkomendasikan oleh WHO untuk menangani dan merawat cirit-birit. Antara kebaikan yogurt ialah :

 1. Beberapa strain probiotik meningkatkan kadar imun tubuh

  Probiotik bacteria yang terkandung di dalam yogurt dikatakan dapat membantu mencegah penyakit radang usus melalui mengubah mikrofora pencernaan.  Menurut kajian di Taiwan, probiotik dapat meningkatkan pemulihan serta ketahanan tubuh terhadap jangkitan (infeksi) di mana yogurt yang mengandung dua jenis probiotik, iaitu lactobacillus dan bifidobacterium, terbukti memberi kesan positif terhadap pesakit yang mengidap H. pylori infeksi.

 1. Bagus untuk wanita lepas bersalin

  Bagi wanita dalam pantang yang ingin kembali ke bentuk asal yakni betuk badan sebelum hamil (bertujuan menambat hati suami), khasiat yogurt adalah yang terbaik kerana ia makanan berserat tinggi selain mengandungi pelbagai khasiat diperlukan untuk membekalkan susu kepada bayi.

 1. Membantu sistem penghadaman

  Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu). Bakteria itu bertindak dengan merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam salur usus dan menghasilkan keadaan sekitaran yang lebih sihat di dalam usus, menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup, di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar.

 1. Mencegah jangkitan pada vagina

  Infeksi atau jangkitan Candida pada vagina merupakan masalah yang banyak dialami wanita pengidap diabetes. Menurut kajian, wanita diabetes yang mengambil  yogurt dalam menu seharian mereka didapati mengalami penurunan (pH) serta pegurangan infeksi candida.

 1. Meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah osteoporosis

  Antara khasiat yogurt yang amat tinggi nilainya ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium, vitamin A, tiamina, niasin dan riboflavin daripada susu.  Di samping itu, yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.

 1. Menurunkan kadar kolesterol

  Yogurt, susu asidophilus (dari bakteria L. acidophilus) dan susu bifidus (dari bakteri a Bifidobakterium bifidum) mampu menurunkan kolesterol darah. Ini adalah kerana zat faktor antikolesterol yang mencegah kerja enzim pembentuk kolesterol. Pengurangan kolesterol juga terjadi kerana pertumbuhan bakteria akan menyerap sejumlah zat kolesterol ke dalam selnya. Penyerapan ini berlaku di usus kecil dan membantu mengurangi kolesterol dalam darah.

 1. Membantu mengurangkan berat badan

  Menurut kajian terbaru yang telah diterbitkan di dalam International Journal of Obesity, 2005, hasil kajian mendapati responden yang mengambil yogurt rendah lemak di dalam hidangan mereka didapati dapat mengurangkan berat badan kerana kandungan kalsium di dalam yogurt.

 1. Yogurt makanan untuk tumbesaran.

  amat sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Pemakanan yogurt boleh membantu kanak-kanak dengan masalah penyerapan usus serta  penghadaman protein yang lebih mudah. Fakta menjelaskan asid laktik dalam yogurt meningkatkan penyerapan mineral.

BACA JUGA : PENTINGNYA AIR UNTUK KURUS

9. Mampu Atasi Stres

Menurut sekumpulan pengkaji Ireland, probiotik, atau bakteria baik yang terkandung di dalam yogurt memiliki potensi untuk mengubah kimia otak dan mengurangkan kecemasan dan gangguan yang berkait rapat dengan tekanan.

Rumusan itu hasil daripada uji kaji ke atas seekor tikus yang diberikan probiotik Lactobacillus rhamnosus. Kumpulan pengkaji tersebut mendapati, tikus yang diberi probiotik kurang memiliki tanda-tanda mengalami stres, cemas dan murung. Tikus itu juga mempunyai hormon stres kortikosteron yang jauh lebih rendah.

“Ini membuktikan bahawa probiotik dapat mempengaruhi kimia otak. Ia juga menunjukkan bakteria berperanan penting dalam komunikasi di antara usus dan otak,” ujar Profesor John Cryan dari Kolej Universiti Cork, Ireland.

10.Sumber kalsium dan protein terbaik

Yogurt Kurang Lemak atau non fat yogurt merupakan salah satu sumber kalsium terbaik. 8 ons yogurt menyediakan 452 mg kalsium dan 127 kalori. Selain rasa yogurt yang sangat enak, ternyata yogurt memiliki manfaat yang luar biasa dalam memenuhi keperluan kalsium harian kita.

11. Baik untuk kulit

Selain dimakan, ada yang menggunakan yogurt sebagai masker wajah. Fungsinya adalah untuk mendapatkan kulit yang lebih bersih dan lembut. Ini kerana yogurt mengandung asam laktat yang berfungsi sebagai penghilang sel-sel kulit mati

Nak tahu cara mudah untuk makan yogurt segar ni ?

 

Resepi  Yogurt Starwberry

4@5 biji Starwberry Segar

1/2 cawan yogurt

Campurkan dan terus makan secara segar. Amalkan sebagai makanan untuk sarapan atau pun snek sihat di waktu petang.

Resepi yogurt sihat

Jadi sekarang anda sudah tahu kenapa sebab yogurt wajib ada di rumah uols tau! jangan nak tunggu lama-lama ,Mencegah Lebih Baik dari Merawat ya akak-akak.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *